Git bakade sig ur sorgen efter makens död: “Man måste våga ta nya steg för att hitta lyckan igen”

Git Ekeroths make Göran var bara 45 år gammal när han gick bort i ALS. Gits sätt att hantera sorgen blev att helhjärtat ägna sig åt sitt stora fritidsintresse, att baka. Idag är hon lyckligt omgift – och fortsätter baka så mycket hon kan.

Sorgen må vara aldrig så djup och nattsvart men även i det mörkaste av mörker kan ett litet frö börja gro och växa till den vackraste av blommor. Att det förhåller sig på det viset är Git Ekeroth den första att skriva under på.

På Luciadagen 2009 miste hon sin man Göran i ALS. Hon blev lämnad ensam med fyra barn och tillvaron rämnade.

– Men livet kan vända, säger Git. Jag bakade mig ur sorgen och är sedan ett år tillbaka lyckligt omgift med Bengt. Vi träffades på en dejtingsajt och det klickade direkt!

Lyckan går inte att ta miste på i parets hem i Bottnaryd. Dit flyttade Git för två år sedan och det råder ingen tvekan om vem som bestämmer i köket. Det är hennes revir och där skapar hon kakor, tårtor och smörgåstårtor som är vackra som konstverk. Ryktet om hennes färdigheter har spridit sig i hela Jönköpings kommun och numera bakar hon på beställning.

– Jag är undersköterska och jobbar på infektionskliniken på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Men jag lägger största delen av min fritid i köket och driver företaget Gittans cokies and more, där jag får utlopp för all min kreativitet.

Hon är också mamma till två bakböcker och var snubblande nära att komma med i tv-programmet Hela Sverige bakar. Men hon föll på målsnöret och fick nöja sig med att komma upp till Stockholm och provbaka och det är stort, bara det.

Git Ekeroth

Ålder: 55 år.
Bor: I Bottnaryd.
Familj: Maken Bengt, 56. Barnen Josefine, 37, Rickard, 35, Andreas, 33 och Fanny, 26. Bengts barn Jonna, 29, Elin, 26 och Filip, 19. Sju barnbarn och Bengts två barnbarn, samt hunden Molle.
Gör: Jobbar som undersköterska och driver cateringföretaget ”Gittans cokies and more” på fritiden.

Gits man fick diagnosen ALS

Git är ett levande bevis på att det går att vända sorg till glädje och hon har gjort det med besked. Hon är uppvuxen i västgötska Limmared och redan som 15-åring träffade hon den tre år äldre Göran på en fritidsgård. Tycke uppstod, de blev ett par och tre dagar före sin 18-årsdag blev hon mamma för första gången.

– Då föddes Josefine och därefter kom Rickard, Andreas och så minstingen Fanny, säger hon. Då hade vi byggt hus i Limmared och livet var på topp.

Hon jobbade redan då inom vården och bakade i den takt hon hann. Det var ett stort intresse men jobb och familj krävde sitt och hennes stora passion hade ännu inte slagit ut i full blom.

Men 2006 började livet förändras och det var definitivt inte till det bättre. Göran fick svårt att greppa ett mjölkpaket och hade svårt med balansen. Läkarna misstänkte först borrelia, då han fått ett fästingbett under sommaren men han började jobba som vanligt efter semestern.

– Det gick en dag, minns hon. Sedan ringde han upp mig och sa att jag måste köra honom till sjukhuset. Då var han förlamad i ansiktet och läkarna påbörjade en utredning.

Familjen ville dock förverkliga en dröm och i januari 2007 åkte han, Git och yngsta dottern på semester till Thailand. Men de förstod att det var något som inte stämde. Göran släpade fötterna efter sig.


LÄS ÄVEN: Sambon Alice om sorgen efter Sven Melander: ”Han gav mig de bästa åren i mitt liv”


Hemkomna efter semestern hade Göran en läkartid och där fick han sin dom: Han hade ALS och det fanns inget att göra.

– Han kom hem och sa: ”Jag kommer att dö men jag ska leva lite till”, berättar hon sakta.

De bestämde sig för att sätta guldkant på varje dag, så länge han orkade. De knöt till och med kontakt med sångerskan Jill Johnson som var hans stora idol och som greps av hans öde. Hon kom hem till familjen på pingstdagen 2007 och bjöd på en minikonsert i trädgården.

– Sedan kom hon och hälsade på flera gånger och följde Göran till slutet, minns Git.

För Göran gick det bara utför. Först satt han i rullstol och sedan fick han en permobil. Sedan blev det en ögonstyrd dator och slutligen en dator där hans blinkningar kunde bekräfta om han menade ja eller nej. Han hade assistenter dygnet runt.

Hela Gits familj medan Göran fortfarande var i sin krafts dagar. Från vänster: Git, Andreas, Josefine, Rickard, Fanny och pappa Göran och hunden Nalle år 2007. Foto: Privat

Jill Johnson sjöng på begravningen

Under denna mardrömslika period valde Git att lämna vården. Det blev för mycket för henne och hon fick istället jobb på Ica i Limmared. Samtidigt fanns hon där för sin man som bara blev sämre och sämre.

– I november det året skulle han fylla 45. Han var mycket noga med att detta skulle firas och det blev hans sista födelsedag, säger hon stilla. Två veckor senare gick han bort.

Han hade hela tiden varit öppen med sin sjukdom och samtidigt planerat sin begravning. Git och barnen visste hur han ville ha det och de fick till och med Jill Johnson att sjunga i kyrkan.

Han ville jordfästas och ödet ville inte bättre än att hans pappa gick bort bara sex veckor senare och de ligger nu begravda bredvid varandra.


LÄS ÄVEN: Jill Johnson har fått nog: ”Jag är beredd att riskera mitt yrke”


Git var tyngd av sorg men fast besluten att gå vidare i livet. Hon började baka och det visade sig vara ett utmärkt sätt att skingra tankarna. Tiden fanns där, de stora barnen hade lämnat boet och bara Fanny bodde hemma.

Samtidigt bestämde hon sig för att ta tag i sin övervikt och ett år efter Görans bortgång genomgick hon en gastric bypass-operation, vilket också blev början till ett nytt liv.

– Jag gick ner 86 kilo på åtta månader och har lyckats hålla vikten, säger hon och får något stolt och envist i blicken.

– Detta har dock lett till att jag inte kan äta det jag bakar. Men jag är lycklig över att se andra njuta av det jag åstadkommer i köket.

Jill Johnson var Görans stora idol och hon engagerade sig i hans öde ända fram till slutet. Här är hon tillsammans med Göran och Gits barnbarn Birk. Foto: Privat

Fann lyckan igen efter makens död

Efter ett tag träffade hon en ny man och gifte om sig. Men de var för olika och äktenskapet slutade snart med skilsmässa. Hon kände dock att hon inte ville leva ensam och 2019 besökte hon en dejtingsida. Och där fanns även Bengt i Bottnaryd.

– Vi hittade omedelbart varandra och det fungerar utmärkt med mina fyra barn och Bengts tre barn, säger hon och ler varmt mot sin man. Bengts yngste son Filip bor hemma men Jonna och Elin finns på annat håll.

De gifte sig i hemlighet men möttes av idel glada miner när de berättade för sina barn efteråt. Av två familjer har det nu blivit en väl sammansvetsad storfamilj med sammanlagt nio barnbarn.

Efter Görans död hade Git sålt huset i Limmared och skaffat lägenhet i Tranemo. Då återgick hon också till arbetet inom vården och jobbade en period som personlig assistent. Men när hon träffade Bengt var hon redo att bryta upp och lämnade Västergötland för att bli smålänning.

I köket trivs Git bäst. Hennes hushållsassistent är så viktig för henne att den till och med har ett namn, Gösta! Foto: Jan-Erik Ejenstam

– Allt bara flöt på, ler hon. Jag sökte nytt jobb under pandemin och fick omedelbart ett vikariat på Ryhov. Och snart hade jag en fast tjänst.

Hon är omtyckt av kollegorna och det har inte bara med hennes glada och varma personlighet att göra. Kollegorna är väl medvetna om, att när de jobbar ihop med Git, då vankas det godsaker till fikat.

– Jag älskar att skämma bort nära och kära med hembakat, skrattar hon. Och Gösta, som jag döpt min köksassistent till, är en mycket viktig man i mitt liv.

I köket staplas äggfacken och i de två frysarna och tre kylskåpen trängs färdiga tårtbottnar med mängder av smörpaket och marsipanlimpor och andra nödvändigheter. För när Git handlar köper hon inte ett smörpaket, då blir det 30!

Git bakar vackra tårtor och får beställningar från hela Jönköpingstrakten. Foto: Privat

– Ibland är det kaos i mitt kök men jag vet precis var jag har mina grejor, säger hon glatt och konstaterar i nästa andetag att hennes liv tagit en helt ny vändning:

– Det blev inte som Göran och jag hade tänkt oss, vi blev inte gamla ihop. Men jag har lärt mig att man måste sätta upp nya mål och våga ta nya steg för att hitta lyckan igen.


LÄS ÄVEN: Dottern Melanie dog – och mitt i sorgen fick Annica bröstcancer


Scroll to Top