Sambon Alice om sorgen efter Sven Melander: “Han gav mig de bästa åren i mitt liv”

Det har gått lite mer än ett år sedan den folkkäre programledaren och skådespelaren Sven Melander gick bort efter att ha drabbats av cancer en andra gång. De sista åren levde han i den lilla byn Svängsta med sin kärlek Alice Åkerblom som han träffade 2004.

Full rulle i Svängsta står det på skylten som markerar att vi kommit till det lilla samhället strax utanför Karlshamn. Skylten tillkom när journalisten, skådespelaren, regissören med mera Sven Melander flyttade till orten 2016. Skylten har en trippelbottnad betydelse.

– Dels Svens roll Rulle i Nöjesmassakern, dels fiskerullarna som länge tillverkades här och dels skateparken som finns på ortens företagscentrum, berättar Alice Åkerblom, Sven Melanders sambo fram till hans död den 31 mars förra året.

Året som gått utan Sven har varit tungt för henne.

– Det har varit svårt att ta in att han är borta. Vi gjorde så mycket tillsammans. När han dog var det som att ena hälften av mig själv försvann, den halva som kompletterade mig, säger hon.

Det var Alice som fick honom att flytta till orten där hon har sitt företag BM Designcenter. Det ligger på det gamla industriområdet där Svängstamattan hade sina lokaler under bruksortens storhetstid för ett halvt sekel sedan.

Alice hade i början av 1990-talet tillsammans med sin före detta man köpt hela anläggningen med industrilokaler och tillhörande disponentvilla ur ett konkursbo. Utsikten från disponentsvillan över det klassiska laxfiskevattnet Mörrumsån är betagande. Det är i villans vardagsrum vi sitter när Alice skrollar bland bilder i datorn från hennes och Svens liv tillsammans.

– Han brukade skoja och kalla sig själv för den nye disponenten, säger Alice och ler.

Alice Åkerblom

Ålder: 62 år.
Familj: De tre katterna Maui, Twiggy och Solveig.
Bor: I en disponentvilla som tillhört gamla mattfabriken i Svängsta i Blekinge.
Gör: Driver företaget BM Designcenter, en butik där hon säljer möbeldesign, konst och inredning. Arbetar också med att arrangera musik- och sommarnöjen i Svängsta.

Sven och Alice skapade nöjescentrum i Svängsta

Till disponentvillan hör en 9 000 kvadratmeter stor park och Alice såg möjligheterna till en nöjessatsning när hon och Sven flyttade dit. Hon hade flera år tidigare gjort nöjesarrangemang i Karlshamn och lockat storpublik.

Men när hon berättade om att bygga scen och hur publiken skulle få plats var Sven kallsinnig.

– Han trodde inte att någon ville åka till Svängsta för att se artister uppträda, berättar Alice som ändå lyckades övertala honom om att göra ett försök.

Hon minns vad han sa:

”Då får vi börja med några kompisar som jag känner.”

– De första artisterna som kom hit var Mikael Neumann och Tommy Juth, berättar Alice.

Publiken kom i tusental och det visade sig att Alice haft rätt. Nöjespubliken var beredd att inta Svängsta och Svens närvaro blev förstås ett dragplåster.


LÄS ÄVEN: Kikki Danielsson: ”Jag bär på en trasighet som jag inte vill dela med någon annan”


Lasse Stefanz, Björn Ranelid, Arvingarna, Lisa Nilsson, The Mamas, operettstjärnorna Marianne Mörck och Rickard Söderberg med flera har stått på scen i den vackra parken. Och kultbandet Smokie uppträdde där för några år sedan.

– Sven var med i det längsta och planerade förra sommarens föreställningar, berättar Alice.

De träffades av en slump 2004. Alice är sedan lång tid tillbaka väninna med SVT-producenten Gunilla Nilars och hon bjöd upp Alice till Stockholm för att vara med på inspelningen av tv-programmet Retroaktivt där Sven Melander var programledare.

– Jag var nyskild och lite nere vid den tiden. Gunilla ville muntra upp mig.

Vid den tiden kände Alice till Sven Melander som de flesta av oss andra: genom filmen Sällskapsresan, som Steve med Lloyden och andra färgstarka karaktärer i Nöjesmaskinen och Nöjesmassakern.

Alice och Sven fick 18 fina år tillsammans. Foto: Privat

Alice inredde Sven Melanders lägenhet

Alice har i hela sitt liv arbetat med design och framför allt design kopplad till hemmet i form av belysning, möbler med mera. Hon hade drivit butiken Belysningsmagasinet i Karlshamn innan hon bildade BM Designcenter. Alice bodde i Malmö när hon presenterades för Sven Melander i tv-studion.

– Han hade en övernattningslägenhet i Malmö som han ville inreda och frågade om jag ville hjälpa honom. Visst kunde jag väl det.

Att inreda lägenheten var verkligen ett grundligt arbete.

– Tv-apparaten hade han till exempel ställt ovanpå lådan han köpt den i, säger hon och småskrattar.

Det var absolut inte kärlek vid första ögonkastet men de fann varandra så småningom. Även om Sven inte hade kunnat inreda sin övernattningslägenhet så var han ingen novis på design.

– Tvärtom, han hade ett väldigt stort intresse för möbeldesign och konst. Han kunde många kända designnamn och vad de stod för. Jag insåg snabbt att den Sven Melander jag nu lärde känna var någon helt annan än den jag sett på tv. Man kan säga att vi båda var två kreativa personer som möttes.


LÄS ÄVEN: Anne-Lie Rydé bröt ihop efter Så mycket bättre: ”Jag grät i fem dygn”


– Han var en väldigt enkel person men oerhört kunnig om det mesta och ville alltid lära sig mer. Katter var han till exempel extremt intresserad av. Det här var hans favorit, säger Alice och tar upp Maui i knäet.

Sven brukade följa med henne på möbelmässan i Milano.

– Då ville han verkligen se allt. Jag fick hejda honom, annars hade vi fått stanna där ett par veckor, skrattar Alice.

– Han hade även ett intresse för kläder med starka färger och inte minst gillade han designade glasögonbågar som stack ut.

Men spela golf kunde han inte, något som Alice hållit på med i flera år när de träffades.

– Jag lärde honom och såg då hans vinnarskalle. Han ville bara bli bättre och det slutade med att han hade lägre handicap än jag hade, trots att jag golfat betydligt längre än han.

Matlagning var ett stort gemensamt intresse för Sven och Alice. Foto: Privat

Sven Melanders sambo: “Fantastiskt att få vara en del av hans liv”

De flyttade ihop 2010 i Malmö, samtidigt som Sven pendlade till jobbet i Stockholm. Det var Alice som föreslog att de skulle flytta till Svängsta och Sven var genast med på noterna. När paret slog ned bopålarna där blev Sven genast omåttligt populär i den lilla byn och han använde sitt kändisskap för att lyfta fram Svängsta i olika sammanhang.

De renoverade den gamla disponentvillan på 560 kvadratmeter som stått öde i flera år.

Då de julen 2017 bjöd in till en stor julshow i ett tält ute i parken serverades julbuffé inne i deras nyrenoverade hem.

När väl Sven Melander insett att det gick att göra nöjesarrangemang i Svängsta blev han väldigt engagerad i att bjuda in artister och kläcka idéer. Byn blev ett kulturcentrum.


LÄS ÄVEN: Eva Rydberg gör sin sista föreställning: ”Nu får det räcka”


– Vi hade väldigt roligt tillsammans när vi jobbade, minns Alice.

Hon berättar om den speciella relationen mellan henne och den folkkäre komikern, hur mycket de gjorde tillsammans – från att laga mat ihop till alpina skidresor och allt däremellan.

– Vi träffades i mogen ålder och fick möjligheten att lära oss av varandra och samtidigt mejsla ned oss själva en aning för att tillmötesgå den andre. Vi var oerhört nöjda i varandras sällskap. Sven brukade säga till mig: ”Har du tänkt på hur mycket vi pratar med varandra?” Och det var precis så det var, vi pratade med varandra om det mesta. Det var fantastiskt för mig att få vara en del av hans liv, säger Alice.

Sven på scen tillsammans med Marianne Mörck i Svängsta. Foto: Bengt Nyberg

Drabbades av cancer två gånger

Hon tänker på beskedet i början av 2018 som kom att förändra deras liv. Provtagningar visade att Sven Melander drabbats av cancer. Men det fanns samtidigt en god nyhet – cancern gick att bota, var beskedet från hans läkare.

– Vi sa till oss själva att vi biter i det sura äpplet och tuggar oss igenom det här. Vi förstod att behandlingen skulle bli jobbig och han fick tillbringa mycket tid i Stockholm på sjukhus. Men han var vid gott mod.

Sven kämpade sig igenom den tuffa perioden och kom tillbaka med full kraft. Både han och Alice utgick från att cancern var ett avslutat kapitel när Sven friskförklarades i början av 2021.

Två månader senare visade en läkarundersökning att Sven drabbats av en ny cancerform – en aggressiv sådan som inte gick att bota. Läkarna gav honom ungefär ett år kvar att leva.

– Beskedet var hemskt, vidrigt! Jag trodde inte att det var sant när de berättade det, säger Alice.

Ändå ville varken Sven eller hon ge upp hoppet helt.

– En läkare berättade att det fanns så mycket ny forskning och saker kunde snabbt förändras. Det gjorde oss hoppfulla. Både Sven och jag var inställda på att det skulle lösa sig. Vi trodde verkligen på det.

Och Sven fortsatte jobba som om det fanns en framtid, trots att hans tillstånd blev allt sämre.

– Jag blev helt knäckt när han blev allvarligt sjuk och inte orkade längre. Vi som hade så många projekt, så många nya planer på gång. In i det sista levde vi så vanligt som det bara gick och planerade för nya nöjesarrangemang. Vi blev ännu mer tajta när Sven var sjuk och han ville att jag skulle vara hos honom så mycket som möjligt.

Hon berättar om stödet från Svens kollegor som Eva Rydberg, Danne Stråhed, Björn Ranelid med flera.

Alice med katten Maui som var Svens favorit. Foto: Mikael Svensson

Arrangerade hyllningskonsert

Mot slutet tillbringade hon all tid hon hade med honom på sjukhuset i Stockholm.

Hon bodde hos väninnan Gunilla Nilars och minns dagen efter att Sven gått bort när hon vaknade på morgonen och alla tv-kanaler rapporterade om hans död.

– Rapporteringen kändes overklig för mig men det var först då jag förstod hur stor han var. För mig var han den enkla och jordnära människan som också var väldigt rolig privat. Men som även hade ett häftigt humör och kunde brusa upp, även om det lade sig snabbt. För mig var det fantastiskt att få vara en del av hans liv, att leva med en människa som var som ett levande lexikon. Han gav mig de bästa åren i mitt liv.

För att hylla sin livskamrat arrangerade Alice i höstas två föreställningar med två av Svens vänner, Mikael Neuman och Andreas T Olsson. Det skedde i samband med att Sven Melander skulle fyllt 75 år den 31 oktober, en dag han aldrig fick uppleva.

Svängsta och parken utanför disponentvillan lever kvar som ett nöjescentrum och i sommar väntar nya nöjesarrangemang.

– Jag vet att Sven skulle velat ha det så.


LÄS ÄVEN: HJ:s sista intervju med Sven Melander: ”Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort”


Scroll to Top