Eva Rydberg gör sin sista föreställning: “Nu får det räcka”

Folkkära teaterdirektören Eva Rydberg tänker slå av på takten – fast inte riktigt än. Hon är i full färd med planeringen av sin sista sommar på Fredriksdalsteatern med Nils Poppe-klassikern Två man om en änka.

Dammet hade knappt hunnit lägga sig på tiljorna på Fredriksdalsteatern i Helsingborg efter sommarens succé med Pang i bygget förrän det var dags för planeringen inför nästa års föreställning.

– Vi sätter upp Två man om en änka, berättar Eva Rydberg. Det är en klassiker som Nils Poppe spelade två somrar på Fredriksdalsteatern, 1983 och 1991.

Eva spelar själv huvudrollen som den vackra änkan Josefina Pellerin, samma roll som Berit Carlberg hade i Nils Poppes båda föreställningar och det blir också hennes absolut sista roll på Fredriksdalsteatern.

Efter 28 somrar på friluftsteatern i det natursköna parkområdet med sina gamla vackra byggnader tackar hon för sig.

– Ja, nu får det räcka. Jag hade tänkt sluta tidigare men coronapandemin satte käppar i hjulet för de planerna eftersom vi var tvungna att skjuta upp premiären av Pang i bygget, säger hon.

Det innebär också att Eva Rydberg har varit ansvarig för Fredriksdalsteatern lika många somrar som sin företrädare Nils Poppe.

– Det blir till och med en mer om man räknar in de fyra föreställningar av Pang i bygget som vi gjorde sommaren 2021 innan det blev klart att vi inte kunde fortsätta som planerat på grund av coronarestriktionerna.

Eva Rydberg

Ålder: 79 år.
Familj: Maken Tony Johansson, 77, barnen Kalle, 48, och Birgitta, 42. Barnbarnen Vera, 7, och Astrid, 10.
Bor: I villa norr om Helsingborg.
Gör: Teaterdirektör.

Rekryterades till Fredriksdalsteatern av Nils Poppe

Det var Nils Poppe själv som en gång i tiden rekryterade komikern och skådespelaren Eva Rydberg till Fredriksdalsteatern. Han tyckte att hon skulle vara perfekt i rollen som hushållerskan i föreställningen Bröderna Östermans huskors som han satte upp 1993.

– Sedan ville han att jag skulle ta över efter honom och 1994 blev jag teaterdirektör, berättar hon.

Därför känns det lite extra roligt för Eva att få avsluta med den tyska farsoperetten Två man om en änka som inte hade spelats i Sverige på nästan 40 år när Nils Poppe gjorde en skånsk version av den och flyttade handlingen till 1914 och Josefina Pellerins herrgård utanför Malmö.

– Vi har moderniserat den lite, berättar Eva. Det är en rolig föreställning och det ska bli roligt att spela den.

Nils Poppe och Eva Rydberg. Foto: Stefan Lindblom

Barnen Birgitta och Kalle är med i uppsättningen

I rollen som en av de uppvaktande kavaljererna ser vi komikern Per Andersson. Det blir hans första år på Fredriksdalsteatern.

– Det är jätteroligt att ha med honom, säger Eva.

Cirkeln sluts även på ytterligare ett sätt eftersom Nils Poppes dotter Mia Poppe är tillbaka bland medlemmarna i teaterensemblen. Senast hon var med på Fredriksdalsteatern var 2018 när Eva satte upp pjäsen Fars lilla tös.

Bland de andra skådespelarna hittar vi även Evas barn Birgitta och Kalle och svärsonen Robert Rydberg.

– Man kan kalla det en familjeangelägenhet, säger Eva med ett skratt.

Det blir 46 föreställningar i sommar men inga extraföreställningar och absolut inga matinéer under varma sommareftermiddagar. Det kände Eva, som fyller 80 år den 20 juni, redan 2010 att hon inte klarade längre.

– På eftermiddagarna kan det bli 40 grader varmt på scenen på Fredriksdalsteatern. Det är outhärdligt, säger hon.

Eva ser fram emot sin första lediga sommar på väldigt länge. Foto: Stefan Lindblom

Eva Rydberg spelar Sybil i Pang i bygget

Det finns fortfarande en chans att se Eva i rollen som Sybil Fawlty i Pang i bygget.

I vår spelas föreställningen på Nöjesteatern i Malmö med premiär den 19 mars där den sedan går fram till den 29 april.

Det är en föreställning som lockar till många skratt vilket Hemmets Journals reporter, som var på plats under en av sommarens föreställningar på Fredriksdalsteatern, kan intyga.

Kan man sin Pang i bygget från tv upptäcker man snabbt att föreställningen följer manus nästan ordagrant. Adde Malmberg gör dessutom en närmast porträttlik gestaltning av upphovsmannen John Cleeses roll Basil Fawlty.

– Jag tycker själv att det är en av de allra bästa komediserierna som sänts på tv. Det var roligt att göra teater av den, säger Eva.

Hon berättar att John Cleese var så imponerad av Fredriksdalsteaterns uppsättning att han bestämde sig för att göra en egen scenversion. Under sommarens föreställningar var John Cleese själv närvarande via en tv-skärm och hånade på ett skämtsamt sätt publiken och uppmanade dem att sköta sig.

Efter att ridån, bildligt talat, gick ner på Fredriksdalsteatern i augusti har Eva haft fullt upp med roller för bland annat tv, filmer och barnprogram.

– Jag tycker det är kul och lagom mycket jobb.

Hela gänget i Pang i bygget. Eva spelar Sybil och Adde Malmberg gör Basil. Foto: Stefan Lindblom

Eva avgår som teaterdirektör

Nu närmast väntar också Melodifestivalen. Eva tävlar tillsammans med Ewa Roos med låten Länge leve livet, som hennes son Kalle Rydberg varit med och skrivit. År 2021 ställde duon upp med låten Rena rama ding dong. Eva och Ewa tog sig till Andra chansen.

– Sen blir det Nöjesteatern till våren och sedan Fredriksdalsteatern till sommaren. Sedan får det räcka, säger hon.

Vad ska du göra efter sista föreställningen i augusti?

– Då ska jag vara ledig. Jag har inte varit ledig en sommar på många, många år.

Så det blir din sista föreställning?

– O ja, det blir det.

Vad som ska hända med Fredriksdalsteatern efter att Eva avgått som teaterdirektör är oklart.

– Mina barn är intresserade av att ta över och har kontaktat kulturnämnden i Helsingborg men om det blir så bestäms först till våren.

Då har även Eva en annan, lycklig, tilldragelse att se fram emot som inte direkt berör teaterscenen. Då ska hon nämligen även bli farmor. Sonen Kalle Rydbergs sambo Sara Nyström väntar tvillingar.

– Det ska bli mycket spännande, säger Eva som redan har kunnat titulera sig mormor till dottern Birgittas båda döttrar Astrid och Vera.

Scroll to Top