Nancy stickar och skickar babypaket till Afrika: Jag är glad att min stickning kan komma till nytta

Tanken var att stickningarna inte skulle bli liggande hemma i byrålådan, utan komma till nytta där de verkligen behövs. Nu har Nancy och hennes gäng stickat och skickat 1000 babypaket till Afrika och Östeuropa!

När Hemmets Journal ringer Nancy Smith och frågar om vi stör, kommer inte svaret som någon stor överraskning.

– Nejdå, jag sitter och stickar!

Handarbete har länge varit Nancys stora passion och de senaste åren har hon dessutom kombinerat stickningen med ett annat stort intresse – att hjälpa dem som har det svårt, på andra håll i världen.

Allting började 2011.

– Vi var fem tanter som vävde ihop, berättar Nancy. Vi började prata om att vi borde bidra till projektet, i stället för att våra stickningar skulle samlas på hög i byrålådor och på vindskontor.

I början skickade Nancy och hennes vänner sina stickningar till PMU (Pingstmissionen) men när Hemmets Journal 2015, i samarbete med Slättmissionens Hjälpande Hand, hade ett upprop för att sticka filtar till nyfödda i Sukuta, Gambia, hakade de på den kampanjen.

Nancy stickar och skickar babypaket till Afrika: Jag är glad att min stickning kan komma till nytta
För Nancy Smith är det en glädje att kunna hjälpa människor som har det svårt på andra håll i världen. Nu har hon varit med om att skicka 1000 babypaket!

Fler ville vara med!
Till slut blev det ett ganska stort paket med stickade barnkläder som Nancy och hennes sambo körde de tolv milen från Frändefors i Dalsland till Slättmissionens uppsamlingscentral utanför Skara. Nancy fick direktkontakt med Ingrid Stridh på Slättmissionens Hjälpande Hand, och när hon berättade om sitt engagemang på Facebook var det snart fler sticktokiga kvinnor som ville vara med.

– Idag är vi ett 30-tal kvinnor från hela Västsverige som stickar och samlar in till babypaketen som Slättmissionen skickar till Gambia, Rumänien, Albanien och andra länder. Vi träffas en gång i månaden i Uddevalla eller Trollhättan och dricker kaffe, äter smörgåsar – och stickar förstås.

Gruppen kallar sig numera Händer för andra länder, och Nancy är fortfarande den som samlar ihop allt det stickade och skänkta. När bilen är full kör hon och sambon Roy till Skara. Det blir 12–14 resor om året.

– Några av damerna i gruppen bor lite längre bort – en bor i Kungsbacka, en på Tjörn – och de försöker jag träffa ett par gånger om året. Antingen bjuder jag hem dem på mat, eller så träffas vi halvvägs och dricker kaffe.

Förutom det hemstickade, som utgör grunden, så samlar Nancy och hennes gäng in alla de andra delarna som ingår i ett babypaket – tvål och frottéhandduk. En del är begagnat, en del är inköpt för en billig peng. Även pengar samlas in, för att bidra till frakten till mottagarna i södra Europa eller Afrika.

Nancy stickar och skickar babypaket till Afrika: Jag är glad att min stickning kan komma till nytta
När Händer för andra länder träffas fylls lokalen snabbt upp med allt det stickade som medlemmarna har med sig.

Tusende babypaketet
I höstas körde Nancy iväg det tusende babypaketet till Skara och när vi pratas vid ligger ytterligare 180 på vinden och väntar på transport!

– Det ger en väldig gemenskap. Och så är det en glädje att kunna ta tillvara det som stickas. Det är viktigt att de som stickar vet att det kommer fram och det vet vi helt säkert med Slättmissionens Hjälpande Hand!

För ett tag sedan läste Nancy om hur svårt det är att få tag på mensskydd i vissa länder. Så hon började fundera på hur det var i gamla tider, innan bindor och tamponger fanns.

– Förr i tiden fanns virkade mensskydd men det måste vara rätt sorts garn. Så jag hittade en leverantör av ljusvekegarn, som är perfekt, och fick köpa tio kilo billigt. Bindorna fyller vi med sönderklippta frottéhanddukar och flanellskjortor. På så sätt kan de tvättas och användas många gånger.

Det verkar inte finnas någon ände på Nancy Smiths kreativitet när det kommer till att hjälpa med sina händer. Men så är också stickning och andra former av handarbete hennes favoritsysselsättning.

– Ja, jag stickar i princip alltid, till och med när jag sitter i bilen. En del tror nog inte att jag är riktigt klok, ha ha!

Nancy stickar och skickar babypaket till Afrika: Jag är glad att min stickning kan komma till nytta
Att resultatet av Nancys och de andra kvinnornas arbete kommer fram finns det många bevis på. Ingrid Stridh på Slättmissionen skickar ofta foton från mottagandet på plats, som här i Sukuta, Gambia.
Nancy stickar och skickar babypaket till Afrika: Jag är glad att min stickning kan komma till nytta
Ett anslag påminner om vad ett babypaket ska innehålla – så att inget glöms bort!
Scroll to Top