• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Enkla fiskarsockor utan häl

  Varma sockor är det stort behov av bland de hemlösa som ska överleva vintern. Här får du en beskrivning som är enkel att göra och inte kräver att man stickar häl, vilket många upplever som knepigt!

  Bild 1290437

   

  Dessa sockor kallas allt möjligt - fiskarsockor, isländska sockor, snurrsockor, raggsockor utan häl och så vidare. Idén är såväl enkel som genialisk: genom att förskjuta resåren var fjärde varv får man en socka som formar sig runt foten utan att man behöver sticka någon häl. Det är praktiskt om man inte är så van att sticka sockor, eller om man ska sticka till någon annan och inte har möjlighet att mäta foten.

   

  Till dessa sockor har jag använt garnet Idena Plus och strumpstickor (garnbanderollen rekommenderar 4, men jag stickar ganska löst, så jag får alltid ta tunnare stickor).

   

  Börja med att lägga upp 48 maskor och fördela dem på fyra stickor. Sticka sedan resår (2 räta, 2 aviga) i fyra varv. På nästa varv förskjuts resåren med en maska, det vill säga börja med en avig, 2 räta, 2 aviga varvet ut, avsluta med en avig. Sticka följande tre varv likadant. På varv 9 är det dags att förskjuta resåren igen, dvs. börja med 2 aviga, sedan resår som vanligt varvet ut.

   

  Nu är det bara att köra på, förskjut resåren en maska var fjärde varv - efter ett tag går det av sig självt. När arbetet är ungefär 32 centimeter långt är det dags att avsluta. Minska en maska i början av varje sticka, på vartannat varv, tills du har fyra maskor kvar på varje sticka. Klipp av garnet och dra det genom de kvarvarande maskorna, ta bort stickorna och dra ihop hålet.

   

  Det blir enkla och snygga sockor som dessutom ser mer avancerade ut än de är!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!