• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Slättmissionens babytröja och Lilla gubben-västen

  Hemmets Journals satsning "Sticka & Skicka" har blivit en succé. Nu startar vi en ny kampanj för att hjälpa behövande barn i Rumänien. Här får du beskrivningar till två lättstickade plagg som passar utmärkt att göra av restgarner. Var med och hjälp du också! Det värmer!

  Slättmissionens babytröja

   

  – Jag har aldrig stickat särskilt mycket, men min väninna i Skara sa att Slättmissionen gärna vill ha sådana här babytröjor, så nu stickar jag dem, berättar Margareta i Örebro.

   

  Det är en mycket enkel tröja som stickas från framkant till bakkant i ett stycke. Sedan plockar man upp maskor till ärmarna på sidorna. Storleken på tröjan beror förstås på vilket garn och vilka stickor man använder. Vill man att den ska passa en liten ungefär upp till ett halvårs ålder kan stickor nummer 4 vara lagom.

   

  Efter första tröjan, när man är lite bekant med modellen, är det enkelt att räkna om maskantal och varvantal till andra storlekar – det viktiga är ju att proportionerna är desamma.

   

  Beskrivning:

  Lägg upp 50 m och sticka resår (1 r, 1 a) i 6 v. Övergå till slätstickning och sticka 26 v. Byt sedan tillbaka till resårstickning och sticka 5 v.

   

  På det 6:e varvet, sticka 25 m resårstickning, vänd och sticka tillbaka (detta är början till sprundet). Fortsätt på denna halva tills resårstickningen totalt är 25 v.

   

  Maska av 10 från kanten mot mitten (detta är halsringningen). Sticka den andra sidans 25 m upp till samma höjd och maska av 10 m från kanten mot mitten.

  Bild 1290424

  Sticka 15 m, lägg upp 20 m (som motsvarar de 10+10 avmaskade), sticka de återstående 15 m och fortsätt sticka resår tills resårpartiet på bakstycket motsvarar det på framstycket. Övergå till slätstickning och sticka tills detta parti är lika långt som framstyckets. Avsluta med 6 v resår. Maska av.

   

  Nu är det dags för den ena ärmen: plocka upp 50 m längs den ena resårstickade kanten. Sticka några v rm och fortsätt sedan med slätstickning till lagom längd. Minska 8 m jämnt fördelade över v och avsluta sedan med resår i 10 v. Maska av och lämna en ganska lång ände att sy ihop med.

   

  Gör likadant för andra ärmen.

   

  Sy ihop från ärmmudden, under ärmen och utmed sidan ner till mudden. Gör likadant på andra sidan.

   

  Virka runt halskanten: Om du vill göra halskanten lite stadigare kan du virka fasta maskor hela vägen runt.

   

  Slättmissionens babytröja på rundsticka

  Jennifer i Västerås tog sig an Slättmissionens babytröja och rationaliserade den lite grann. Såhär blev hennes variant, stickad med rundsticka nummer 4 (siffrorna inom parentes resulterar i en lite större tröja):

  Lägg upp 100 m. Sticka resår (1 r, 1 a) i 6 v. Övergå till slätstickning i 12–13 (15–16) cm.

  Dela upp maskorna: 50 m för framstycke och 50 m för bakstycke.

  Framstycke: Sticka 4 (5) cm slätstickning över alla m och dela sedan upp framstycket i två halvor med 25 m i varje. Mitt fram där sprundet ska bli stickas de 3 yttersta alltid räta för kantens skull. Sticka varje sida om sprundet ca 8 (9) cm. Maska av.

  Ryggstycke: Sticka slätstickning över alla 50 m tills ryggstycket är lika högt som framstycket. Maska av.

  Sy ihop axlarna och lämna 20 m i halsen öppet (10 m på var sida om sprundet).

  Ärmar: Plocka upp 50 (54) m i vardera ärmhålet (börja "under armen"). Sticka 18–20 (22–24) cm, minska 10 (12) m, sticka resår i 10 v. Maska av.

   

   Bild 1290425

  Lillagubben-västen

  – Jag fick en kasse med restgarner av min väninna Tove som sa att hon inte kunde komma på något att göra med dem, berättar Anna.

   

  Sedan dök mönstret till Slättmissionens babytröja upp. Den T-formade halsring­ningen som eliminerar minska-och-öka är så smart och fin, eller hur?

   

  Det var precis när jag hade kommit till oket, som jag bestämde mig för att sticka kanter och göra en väst istället. Här är den, lillagubbenvästen. Enkel som få. Den förste mottagaren heter Olof och blev så stilig i den.

   

  Beskrivning:

  Använd stickor nummer 4–6 och garn som passar till (Järbo Raggi eller ett mjukt akrylgarn kan passa bra).

   

  Lägg upp 50 m och sticka resår (1 r, 1 a) i 6 v.

   

  Övergå till slätstickning och sticka i ungefär 15 cm.

   

  Byt garn och sticka 2 v.

   

  Byt garn igen och sticka 2 v.

   

  På nästa v, sticka 25 m, vänd och sticka 3 rm (sprundets kant), 19 am och 3 rm (ärmhålets kant). Upprepa dessa 2 v 8–9 ggr.

   

  Sticka sedan dessa 2 v 3 ggr: räta maskor från rätsidan, på avigvarvet 13 rm, 9 am, 3 rm. Nu har halsringningen fått sin kant. Maska av 10 från kanten mot mitten (detta är halsringningen).

   

  Sticka den andra sidans 25 m upp till samma höjd med likadana kanter, spegelvänd.

  Bild 1290426

  Sticka 15 m, lägg upp 20 m (som motsvarar de 20 avmaskade), sticka de återstående 15 m och sticka rm runt halsringningen 6 v och vid armöppningen, som på framsidan. Byt färg när oket är lika långt som på framsidan och övergå till enbart slätstickning. Byt garn igen och avsluta med 6 v resår. Maska av.

   

  Sy ihop från resåren och upp till den rätstickade kantens start på båda sidor. Lägg i press så att kanterna inte viker sig inåt. Ge till en lagom liten farbror eller tant!

   

  Variation 1: övergå till resårstickning (1 r, 1 a) vid det andra färgbytet, som på Slättmissionens babytröja, och fortsätt med det tills resårpartiet på ryggen är lika långt som det på framsidan.

   

  Variation 2: övergå helt till rätstickning vid det andra färgbytet och fortsätt med det tills det rätstickade partiet på ryggen är lika långt som det på framsidan.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!