• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Svampeksem i ljumskarna

  Jag är en 65-årig kvinna som har haft diabetes i 17-18 år. Nu har jag fått något i ljumskarna och ända upp mot höften. Det svider hemskt. Kan det vara för att jag är litet för fet och magen hänger över så att det blir för tätt? Har aldrig haft något sådant här besvär förut. Jag har försökt med talk och barnsalva men det verkar inte bli mycket bättre. Kan doktorn ge mig ett tips om vad som kan hjälpa?
  Doktor Helge Löfberg svarar:
  Du har helt säkert fått ett besvärligt svampeksem i huden. Bäst är att du söker akut hjälp på vårdcentralen eller hos en hudläkare. Orsaken är nog att din diabetes är i obalans och att blodsockret är högt. Då svettas du också ut socker som ger näring åt en jästsvamp som kan växa i hudvecken i underlivet och under brösten. Svampen, som kallas candida eller torsk, är mycket vanlig men brukar ofta inte ge några symtom. Men i ditt fall har huden blivit sårig och inflammerad så att den är röd och vätskar sig.

  Behandlingen är uttorkande baddning, svampkräm med kortison samt tabletter eller insulin mot din diabetes. Det är viktigt att ha mjuka tygkompresser i hudvecken så att de såriga hudytorna inte gnids mot varandra. Ett ilsket eksem är svårt att själv behandla och du bör absolut söka hjälp. Redan efter en veckas omläggning och smörjning bör eksemet vara mycket bättre och ditt värsta lidande slut.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!