Det verkliga paret från skräckfilmerna: Demonjägarna Ed och Lorraine Warren

Ed och Lorraine Warrens orädda jakt på demoner har resulterat i en rad hårresande skräckfilmer. Men den höll framför allt på att orsaka det amerikanska parets egen död. Värst var det när de anfölls av en ond nunna som ville spetsa Ed på en påle.

Hemsökelsen började med att ett av barnen kände en osynlig hand dra henne i benet en natt 1971. Sedan följde en fasansfull tid för familjen Perron i det nyinköpta huset på Rhode Island, USA:

  • En älskad hund hittades död i trädgården utan ett spår på kroppen.
  • En speldosa började plötsligt spela utan att någon skruvat upp den.
  • Dörrar öppnade och stängde sig själva.
  • Dova skrapljud hördes bakom en igenspikad källardörr.
  • Duvor begick massjälvmord ­genom att krascha rakt in i fönstren.

När den yngsta dottern en dag dess­utom påstod att hon hade fått en osynlig lekkamrat som bodde bakom väggen i hennes flickrum var den redan plågade familjen nära sammanbrott. Varvid räddningen uppenbar­ade sig i form av ett vänligt par i 35-­års­åldern som mamma Perron i desperation kontaktat i samband med deras föreläsning om ockultism.

Alla som mötte Ed och Lorraine kunde vittna om att de i dagsljus framstod som vilka medelsvenssons som helst: lågmälda, artiga och ­beskedliga.

De klädde sig som alla andra. Läste samma veckotidningar som alla andra. Bodde i ett hus som alla andra.

Men när mörkret sänkte sig över nejderna förvandlades de till demon­ernas fiende nummer ett.

På den här tiden, 1971, var paret Warren i stort sett okända utanför de kretsar som sysslade med det paranormala.


LÄS ÄVEN: Mytomspunna Area 51: Vilka hemligheter döljer sig i den amerikanska öknen?


Drev bort demon från pojkrummet

Än idag är det svårt att få fram någon djupare historik kring de båda spök­jägarna som med tid­en kommit att ­inspirera till så många filmer och tv-serier.

Klart är dock att Edward Warren ­Miney föddes i Bridgeport, Connecticut, den 7 september 1926 och växte upp med en sträng och djupt religiös pappa. Under sin barndom ska Ed, som han föredrog att kallas, ha haft en skrämmande upplevelse i sitt pojkrum. Under sängen hörde han någon som krafsade och mumlade. När unge Ed livrädd försökte berätta för pappan att det fanns ett spöke hans rum fick han rådet att skärpa sig. På eget bevåg ska han då ha hämtat ett krucifix och lyckats driva bort den osynlige inkräktaren, som han därefter kom att betrakta som en demon.

Lorraine Warren, Cherie Evans, 7, Wendy Evans, Rebecca Evans, 3, och Ed Warren. Familjen Evans lämnade sitt hem i Gladesville 1980 eftersom de menade att det var hemsökt. Foto: Getty Images

Hustrun Lorraine Rita, född Moran den 31 januari 1927, kom också från det Bridgeport som även fostrat namn som skådespelaren Robert Mitchum och cirkusdirektören PT Barnum.

Lorraines bakgrund är aningen dunkel, men uppenbarligen ska hon tidigt ha upptäckt en förmåga att få kontakt med dödas andar, men också att förutse otäcka händelser i framtiden.

ANNONS

Både Ed och Lorraine hade paranormala förmågor

Paret träffades redan som tonåringar när Ed extraknäckte som biografvaktmästare och Lorraine kom för att se en film. Under första dejten sökte de skydd för regnet i ett lusthus i en närliggande park, blev förälskade, gifte sig omsider och fick 1946 en ­dotter, Judy.

Exakt när den ene första gången insåg att den andre också ägde paranormala krafter är aningen oklart. Men 1952 bildade de New England Society for Psychic Research (NESPR) som idag är den äldsta av alla spökjägargrupper i det nordöstra USA som även skapat stora skräckförfattare som Edgar Allan Poe, Howard Phillips Lovecraft och ­Stephen King.

Ed skulle själv komma att skriva en rad dokumentära böcker om parets mest spektakulära fall.

Skräckhuset i Amityville. Foto: Getty Images

Men framför allt steg parets stjärna när regissören Stuart Rosenberg 1979 beslöt att göra filmen Huset som Gud glömde – baserat på deras inblandning i ett fasansfullt massmord i lilla samhället Amityville fyra år tidigare.

Filmen blev en succé och paret Warren blev i ett enda slag Hollywoods nya, lätt osannolika kelgrisar.

Lite lågmälda och försynta, alltså.

Men å andra sidan blott tills de tvingades gå i clinch med andevärldens värsta medborgare.


LÄS ÄVEN: Läkaren var Englands värsta seriemördare någonsin – mördade över 200 patienter


Inspirerade till filmen The Conjuring

Tidigt, påstod de själva, kom de i konflikt med en demon som uppenbarade sig i form av en svartklädd och blodtörstig nunna.

Efter att ha fått en vision av hur denna ”Sister from Hell” mördade Ed, blev Lorraine så chockad att hon låste in sig i ett rum i åtta dagar.

För inte sällan skedde konfrontationen med andevärlden med risk för eget liv, hävdade de.

Lorraine och Ed Warren besökte många hemsökta hus. Foto: Getty Images

I första delen av hyllade filmserien The Conjuring – som bygger på händelserna hos familjen Perron – är både Ed och Lorraine på vippen att stryka med i demonens attacker. De finner att huset en gång beboddes av en häxa vid namn Bathsheba Sherman som 1863 offrade sitt eget spädbarn till djävulen. Nu har Bathsheba tagit mamma Perrons kropp i besittning och får henne att fara runt på mördarjakt med en kniv i näven. Först när paret Warren griper in och går i blodig närkamp med demonen kan förbannelsen brytas.


LÄS ÄVEN: 5 svenska seriemördare som satte skräck i landet


Tog sig an över 10 000 fall

Men kan man då tro på alla dessa utsagor om mordlystna andar, osynliga lekkamrater och självmords­duvor?

Ja, även om paret Warren beskyllts för att vara bluffmakare finns det många som påstår sig ha fått hjälp av deras ockulta kunskaper. Över 10 000 fall ska de ha betat av under åren.

Båda var fromma kristna och Ed fick med tiden dispens från katolska kyrkan för att själv utföra exorcism: en syssla endast ”förärad” ett fåtal.

Ed avled 2006 och Lorraine 2019 och kan av naturliga skäl knappast förhöras om sanningshalten i sina stories.

Den som söker bevis kan däremot kontakta parets dotter Jane som tillsammans med sin make hyser de souvenirer som de lät samla ihop efter avslutade fall. Bland annat den självspel­ande speldosan från familjen Perrons hemsökta hus i Rhode Island.

Fast på senare år tycks den gudskelov ha hållit tyst.

Här kan du läsa alla våra artiklar från Historiska Brott & Mysterier

Prenumerera på Historiska Brott & Mysterier

Scroll to Top