• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vi testar tio kaffebryggare

  Temperaturen stiger med priset. Bara dyra bryggare klarar av att brygga kaffe vid tillräckligt hög temperatur, visar Icakurirens test av tio märkesbryggare.

  Vi testar tio kaffebryggare
  Foto: Ann Jonasson

   

  Det räcker inte med att kaffet är nymalet och vattnet friskt för att kaffet ska smaka riktigt gott. 

  Det viktigaste är att bryggvattnet kommer upp i en temperatur på mellan 92 och 96 grader för att kaffepulvret ska komma till sin rätt och till det behövs en bra bryggare. 

  Icakuriren har valt att prova tio märkesbryggare som kostar över 599 kronor, och testet visar att smakar det så kostar det. Bryggarna blir hetare allt eftersom priset stiger.

  Inga av kaffebryggarna kommer upp i en medeltemperatur på över 92 grader, men de dyrare, från cirka 900 kronor, kommer efter ett tag upp i rätt vattentemperatur.

  Vid tidigare tester har Moccamaster varit en av få modeller som bryggt vid rekommenderad temperatur. Därför är det inte förvånande att flera av märkena försöker efterlikna Moccamasters konstruktion – och de har lyckats. Fem av tio kommer upp i temperaturer över 92 grader mot slutet av bryggningen. 

  Hetast blev bäst

  Hetaste vattnet droppar ner i OBH Nordicas bryggtratt med en medeltemperatur på 89 grader. Vattnet kommer under bryggningen upp i 94 grader och därmed får OBH Nordica stämpeln "bäst". Även Melitta och Moccamaster når 94 grader, men har lägre medeltemperatur. Också Wilfa och Kitchen Aid kommer upp i rekommenderad temperatur, 93 grader. Sämst är Bosch som pustar upp till maximalt 78 grader. 

  Däremot håller kaffebryggarna bra temperatur på det nybryggda kaffet. Det bör ligga mellan 80 och 85 grader och det gör det med små avvikelser.

  Samtliga bryggare har droppstopp. Det innebär att den kaffetörstande tillfälligt kan ta bort kannan under bryggningen utan att det fortsätter att droppa ner på varmhållningsplattan. Det är en bra funktion. Bra är också autostopp, vilket alla utom Braun är utrustade med. Det innebär att plattan automatiskt stängs av, vanligtvis efter 30 till 40 minuter. På vissa av modellerna kan man också ställa in tiden när man vill att plattan ska slå av. 

  Tre av kaffebryggarna har vad som kallas kalkindikator, en funktion som talar om när det är dags att kalka av appa-raten. Det låter bra, men gemensamt är att tillverkarna rekommenderar att bryggarna ska kalkas av ofta, oavsett vilken vattenkvalitet man har där man bor. OBH Nordicas och Melitta bör kalkas av redan efter 40 bryggningar, enligt bruksanvisningen. 

  Onödiga funktioner

  Hälften av bryggarna har aromväljare som kan ställas in efter hur starkt kaffe man önskar, men enklare är att ta mer kaffepulver om du önskar starkare kaffe.

  Bryggarna har fler funktioner som man kan ifrågasätta nyttan av, som autostart. Det innebär att det går att ladda bryggaren i förväg och sätta en timer när man önskar att kaffet ska vara klart. Tyvärr är det inte lika smart som det låter. Kaffe ska vara bryggt på friskt vatten och fräscht kaffepulver och inte av ingredienser som legat framme och förlorat sin arom.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!