Test: Svalt kaffe i termosbryggare

Att brygga kaffet direkt ner i termoskannan låter smart. Icakuriren har testat tio termosbryggare. Hälften får ett svalt resultat.

Se hela testet här

Test: Svalt kaffe i termosbryggare

Se hela testet här (PDF) >>

På balkongen, i bersån eller på utflykten. Tillfällena när man vill ha en kopp gott och hett kaffe är många och att dricka sitt kaffe utomhus känns extra härligt. Att då kunna brygga kaffet rakt ner i en termos verkar både smidigt och smart.
Men det är några saker man bör veta innan man väljer att byta ut sin vanliga bryggare mot en termosbryggare. För det första är samtliga termoskannor i vårt test tunga och klumpiga. Bryggandet kräver också lite planering, eftersom kannorna måste förvärmas med hett vatten. I annat fall blir kaffet mellan tre och fem grader svalare på direkten eftersom det kalla stålet i kannorna kyler kaffet även när termosen står i vanlig rumstemperatur.
Samtliga kannor måste stå upp för att inte läcka. Viktigt att tänka på när man packar kaffekorgen för picknick som inkluderar färd på skumpiga vägar/guppigt vatten.
Ett plus för samtliga bryggare är att droppstoppsfunktionen fungerar. Du kan alltså lyfta bort kannan under bryggning utan att kaffe droppar ner på värmeplattan. Ingen av de testade termosarna ger
heller något efterdropp.

Bryggtemperaturer

Hur bra är då bryggarna på sin viktigast uppgift, att både brygga hett kaffe och hålla kaffet varmt?
För att få svar har vi kontrollerat hur hett vattnet är vid själva bryggningen och hur bra termosarna håller värmen.
När bryggarens vatten passerar kaffefiltret bör temperaturen ligga på 92 till 96 grader. Siemens är den enda termosbryggaren som klarar detta. Bosch, Braun och Moccamaster ligger runt 90 grader. Sämst bryggtemperatur har Melitta med sina fjuttiga 80 grader.
I testet har vi också mätt temperaturen på kaffet i kannan efter 60 minuter. Kaffet i termosen bör vara minst 80 grader för att få godkänt. Det klarar endast Bosch och Braun. Melitta och Siemens hamnar med sina 79 grader precis under gränsen. Sämst gick det för Andersson och Severin med 75 respektive 73 grader.
Bästa totalbetyg får Siemens följd av Bosch och Braun. Därefter hamnar Moccamaster.
Sist hamnar den näst dyraste bryggaren Severin.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top