• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Behåll kylan i sommar

  För att hålla matsäcken kyld kan du välja vilken kylväska som helst av de tio Icakuriren testat. Kylväskorna håller kylan bra även utan kylklampar.

  Behåll kylan i sommar
  Behåll locket på och packa med ordentligt kylda varor så håller sig picknickmaten längre.

  Halvljummen jordgubbssaft och rinnande smör kan förstöra vilken picknick som helst. Inför sommarens uteliv har Icakuriren testat hårda och mjuka kylväskor. De hårda håller visserligen kylan bättre än de mjuka, men skillnaderna är små. Kylklampar är onödigt att använda och släpa på, för om varorna är kylskåpskalla håller sig maten tillräckligt kall tills det är dags att äta. I genomsnitt höjs temperaturen i kylväskan med en grad i timmen om den inte öppnas.
  Bäst på att hålla kallt är den hårda kylboxen Beach från Jula. Den är dessutom lätt att packa och att rengöra. Lika så är den bekväm att bära, vilket bland annat beror på hur handtaget är utformat. Däremot är boxen tung, 1,7 kg. Den är dock inte tyngst, utan Biltemas stora box väger 1,9 kg – tom.

  Se upp med känsliga råvaror

  Samtliga kylväskor är bra för matförvaring. Ingen av dem håller en högre temperatur än + 13°C grader efter tre timmar. Känsliga livsmedel som sallader och majonnäsbaserade röror bör inte tillfälligt förvaras i högre temperatur än så. 
  Om du ska välja en mjuk eller hård kylväska beror på vad du tänker använda den till. För korta utflykter till stranden och picknick i parken duger någon av de mjuka väskorna bra. Ska du däremot ta med dig kylvaror i bilen är de hårda att rekommendera. De är visserligen tyngre och klumpigare, men står stadigare och är lättare att hålla rena än mjuka.

  Volymen säger inte allt

  Det är stor skillnad på volymen mellan den minsta mjuka på 12 liter och den största hårda kylväskan på 25 liter. Volymen säger dock inte allt om hur mycket som får rum, det beror på dimensionerna. Det ryms förvånansvärt mycket även i den minsta väskan och 1,5 liters plastflaskor får plats i samtliga, stående eller liggande.

  Tänk på ergonomin

  När kylväskan är packad upptäcker du, om inte förr, om väskan har ett bra handtag eller inte. En hård kylbox kan ha ett kantigt och obekvämt handtag, de mjuka kan ha tunna som skär in i axeln eller handen. Icas och Åhléns kylkorgar har också handtagen som är i vägen när man ska stänga blixtlåsen så att det blir täta stopp.
  Kylklampar är inte nödvändigt om du ska hålla varorna kylda till lunchen. Det som har betydelse är att varorna är kalla när du stoppar ner dem och hur du packar väskan. Det gäller att packa matsäcken så tätt som möjligt för att den ska hålla sig kall i sommar.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!