• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ögonfransserum förbjuds

  Visst kan ögonfransserum ge långa och täta fransar. Baksidan är att de kan vara farliga. Nu stoppar Läkemedelsverket tre produkter.

  Ögonfransserum
  Ögonfransserum. Foto: Erik Hedman

  Ögonfransserum, som ibland kallas ögonfransnäring, har slagit stort på skönhetsmarknaden och i flera butiker i Stockholms city har en del märken tagit slut under hösten trots produktens höga pris; runt tusenlappen för en liten flaska på cirka tre milliliter.

  De tre ögonfransserum som Läkemedelsverket nu stoppar är

  NeuLash, RapidLash och NeuveauBrow som alla lovar längre och tätare fransar och bryn. Produkterna innehåller det hormonliknande ämnet prostaglandinanaloger (se fakta) som används i flera ögonläkemedel.

  Vanliga biverkningar för dessa ögonläkemedel är klåda, ögonirritation, rodnad av ögonvitan, ögonsmärta, förändring av ögonlocksfärg och till och med ändrad färg på iris.

  Icakuriren har låtit testa några produkter och kan bekräfta att en del av dem faktiskt gav längre och tätare fransar men också biverkningar i form av klåda. En av personerna i testet fick också en brun missfärgning på ögonlocket av produkten NeuLash.

  Icakuriren har nu valt att inte publicera testet efter att Läkemedelsverket gett flera produkter försäljningsförbud från den 9 november.
  De produkter som nu inte får säljas är NeuLash, RapidLash och NeuveauBrow som alla innehåller ämnet isopropyl cloprostenate (IC) som är en prostaglandinanalog.
  – Vi varnar och avråder konsumenter från att använda ögonfrans- och ögonbrynsprodukter som innehåller prostaglandianaloger, som inte är godkända som läkemedel. Vi anser att det finns en risk att produkterna kan ge liknande biverkningar som ögonläkemedel visat sig kunna ge, säger Magnus Crona, utredare på Läkemedelsverket.

  Robert Milojevic, vd för Cosmetika i Skandinavien som importerar NeuLash håller inte med.
  – Det finns en hel del missuppfattning om vad Läkemedelsverket egentligen beslutat som rapporterats ut till allmänheten. Den är inte förbjuden eller stoppad. Således är det inte fråga om att vi ska ta tillbaka produkten.

  Produkten medför ingen som helst fara att använda.
  Magnus Crona på Läkemedelsverket kontrar:
  – Detta stämmer inte. Läkemedelsverket har tillsynsansvar för produkter som säljs i Sverige. Enligt beslut får de inte sälja produkter, det vill säga leverera ut produkter till marknaden, som innehåller IC.

  I Icakurirens test ingick också bland annat ett serum som heter Peter Thomas Roth Lashes to die for. Det innehåller också isopropyl cloprostenate (IC) men finns inte med på Läkemedelsverkets lista.
  Magnus Crona förklarar:
  – Vi har endast fattat beslut om saluförbud för tre produkter men vi granskar andra produkter på marknaden.
  Den som har fått någon form av skada av ögonfransserum ska söka sjukvård för undersökning och eventuell behandling.
  Enligt konsumentköplagen har man rätt att häva köpet om en vara omfattas av ett försäljningsförbud eller om varan medför fara för liv och hälsa. Har man inte kvar kvittot kan det räcka med ett kontoutdrag eller ett vittne.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!