Psykologen Anna Bennich om dold narcissism: ”En mer subtil form av självupptagenhet”

Anna Bennich går igenom beteendemönster som är typiska för personer med dold narcissism.

Det här är dold narcissism

Vad är kännetecknande för dold narcissism och hur särskiljer den sig från andra typer av narcissism?

– Det är viktigt att säga att det finns en diagnos: Narcissistisk personlighetsstörning, där ett antal kriterier är beskrivna varav man ska uppfylla minst fem för att få diagnos. Dold, eller kovert, narcissism är ingen egen diagnos. Gemensamt för alla som har dessa svårigheter är ett överdrivet behov av andras beundran och låg grad av empati. Men kliniska experter brukar skilja på grandios och dold narcissism eftersom det tar sig olika uttryck. Den grandiosa/overta narcissismen är tydligare, mer aggressiv och lättare att upptäcka. Personer som har dessa drag är ofta extroverta, risktagande, maktsökande och i behov av uppmärksamhet. Den koverta/skörare formen av narcissism tar sig mer försiktiga uttryck. Personer kan uppfattas som tillbakadragna, blyga, de tar inte samma självklara plats. Det är en mer subtil form av självupptagenhet, och därför svårare att upptäcka.  

Narcissistiska beteendemönster

Kan du ge exempel på beteendemönster som är typiska för personer med dold narcissism?

  1. Sköra narcissister antar ofta en offerroll, vilket skapar skuldkänslor hos omgivningen.
  2. De manipulerar ofta sin omgivning (känslomässig manipulation), vilket skapar osäkerhet hos människor i dess närhet.
  3. De har en låg grad av empati, så även om de försöker förstå andras känslor och behov kommer de egna behoven i stort sett alltid först.
  4. Snarare än att uppfattas aggressiva så förekommer oftare en passiv aggressivitet, vilket skapar osäkerhet hos omgivningen (eftersom det är otydligt).
  5. De är överdrivet känsliga för kritik och blir lätt sårade av andra.

LÄS ÄVEN: Katarina bröts ner psykiskt av mannen hon träffat: ”Ingen går säker för de här människorna”


Råd till den som har en partner med narcissistiska drag

Vilket råd vill du ge till den som upplever sig ha en partner med narcissistiska drag?

– Att försöka söka hjälp hos en parterapeut som kan hjälpa till att kasta ljus på det som blir destruktivt. Det kan vara oerhört svårt att själv få fatt i problemens karaktär just på grund offermentaliteten och den känslomässiga manipulation som ofta pågår. Så om man känner förvirring, osäkerhet och skuld väldigt ofta är det bra att få hjälp att bena ut detta. Om det inte finns någon förändringsvilja alls är mitt starka råd att lämna dessa relationer, eftersom man själv påverkas väldigt negativt av dem. 

Finns det något sätt att bli fri från en narcissisk personlighetsstörning?

– Ja, det går att jobba med i terapi, däremot är det väldigt svårt. Eftersom personer med NPS saknar både insikt om sina problem (det ingår ju i diagnosen att upphöja sig själv och förlägga alla problem hos andra) och motivation att förändras så kommer de sällan till de psykiatriska eller psykologiska mottagningarna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top