Du behöver

  • 2 st sjötungor à 600 g, flådda
  • salt
  • 1.5 dl vetemjöl gärna rostat, se tips
  • 75 g smör till stekning

Tillbehör

50 g smör
1 st persiljekvist
1 msk hackad persilja
1 st citron delad i halvor
200 g kokta sockerärter
nykokt potatis
dillvippor

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Salta fiskarna och vänd dem i vetemjölet, se tips.

2

Stek fiskarna en i taget: Hetta upp hälften av smöret i en fiskstekpanna. Lägg i fisken och stek den på medelvärme tills den får vacker färg, cirka 3 minuter. Vänd fisken med en stor stekspade eller låt den glida över på ett stort fat med bakplåtspapper. Lägg på ett ark bakplåtspapper och en stor tallrik. Vänd fisken och låt den glida tillbaka i pannan och stek den tills den får vacker färg, 3–5 minuter. Ös fisken med smöret under stektiden. Låt fisken glida över på en papprad plåt. Stek den andra fisken på samma vis i resten av smöret och låt den glida över på plåten.

3

Efterstek fiskarna i mitten av ugnen 5–10 minuter, eller tills de är klara.

4

Tillbehör: Låt smöret smälta i en liten stekpanna. Bryn det sedan under omrörning tills smöret blir ljusbrunt. Häll smöret i en serveringsskål. Lägg i en persiljekvist. Toppa fisken med hackad persilja och servera med citronhalvor, ärter och nykokt potatis garnerad med dill.

5

Tips: Sjötunga meunière innebär att fisken paneras i vetemjöl innan den steks. Godast blir det om vetemjölet först rostas under omrörning i en stekpanna, tills det får en ljust beige färg. Låt mjölet kallna innan fisken paneras.


Kommentar:
Flottare än så här blir det inte, trots att det egentligen inte är en svår rätt att göra. Se till att välja fisk som kommer från hållbara bestånd.