Du behöver

  • 2 st päron
  • 1 msk olivolja
  • 6 st torkade fikon
  • 1 dl balsamvinäger
  • 0.5 dl ljust muscovadosocker
  • 12 skiva bresaola
  • 0.5 dl pinjenötter rostade
  • 50 g parmesanost
  • 50 g rucola
  • flingsalt och svartpeppar

Gör så här

1

Dela och kärna ur päronen. Skär i klyftor. Hetta upp en stekpanna med olivolja, lägg i päronen och stek på bägge sidor i ett par minuter tills de har fått färg och börjat mjukna.

2

Grovhacka fikonen och lägg dem i en kastrull. Tillsätt vinäger och socker. Koka utan lock i cirka 5 minuter tills konsistensen är tjockare och lite seg. 

3

Fördela bresaolaskivorna på ett fat eller på assietter. Lägg på päronklyftor, ringla över fikonvinäger och toppa med pinjenötter och rucola. Riv över parmesanost och krydda med lite salt och peppar. 


Kommentar:
En krämig reduktion på balsamvinäger är lätt att göra. Här smaksatt med fikon till tunna skivor bresaola.