Du behöver

  • 12 g jäst
  • 2 dl vatten kallt
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk rapsolja
  • 0.5 tsk salt
  • 5.5 dl mjöl (330 g)
  • 1 tsk bakpulver
  • rapsolja att pensla med
  • 16 st bakplåtspapper tillklippta rutor (cirka 12?x?12 cm)

Gör så här

1

Lös jästen i vattnet och tillsätt socker, olja och salt. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ned i vätskan. Arbeta degen i hushållsassistent i 10 minuter till en elastisk, smidig deg. Låt jäsa 1 timme till ungefär dubbla storleken.

2

Ta upp degen på bakbord och dela i två delar. Knåda den smidig.

3

Dela degen i två delar, rulla ut en del till en tjock korv och skär i 8 bitar. Rulla degbitarna till jämna bollar. Gör likadant med den andra halvan. 

4

Använd en kavel och kavla ut varje boll till en avlång, oval platta cirka 18 x10 centimeter. 

5

Pensla degplattan lätt med olja och vik ihop. Oljan gör att degfickan går lätt att öppna. Lägg varje degficka på en ruta av bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.

6

Koka upp ett par centimeter vatten i en stekpanna. Lägg 3 degfickor på varje våning av ångkorgen, ställ korgen med lock på i pannan. Ånga i 8–10 minuter. De ska vara bleka och puffiga. Täck bröden på sina papper med en handduk medan nästa omgång ångas. 


Kommentar:
På bilden är de ångade ”bunsen” fyllda med långbakad fläsksida som är skivad och lättstekt,gurka, picklad rödlök, koriander och
teriyakisås. För recept på fläsksida se icakuriren.se, sök på ”Lång-bakad fläsksida med cider”. Använd en ångkokningsinsats, t ex i bambu.