Pumpapaj med pepparkakskryddor

Du behöver 200 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl) 100 g strösocker (drygt 1 dl) 100 g smör kallt, skuret i kuber 0.5 tsk salt...

Tillagningstid: 120 minuter
8 portioner

Du behöver

  • 200 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)
  • 100 g strösocker (drygt 1 dl)
  • 100 g smör kallt, skuret i kuber
  • 0.5 tsk salt
  • 4 st äggulor
  • 1.5 kg muscatpumpa

Fyllning

4.5 dl pumpamos från pumpan ovan
170 g strösocker (ca 1 3/4 dl)
400 g burk söt kondenserad mjölk
2 st ägg
1 tsk kanel malen
0.5 tsk salt
0.5 tsk malen ingefära
1 krm malen nejlika
Vispad grädde till servering

Gör så här

1

Kör mjöl, socker, smör och salt till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt en äggula i taget med matberedaren igång, degen ska gå ihop till en boll med fast och torr konsistens, ungefär som leklera. Är den fortfarande smulig efter att äggulorna tillsatts, droppa i lite iskallt vatten. Plasta degen och kyl i 1 timme eller mer.

2

Värm under tiden ugnen till 200 grader. Dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna. Lägg halvorna med snittytan nedåt på en papprad plåt. Baka mitt i ugnen i cirka 1 timme eller tills köttet är genommjukt. Gröp ur 5 deciliter av köttet och mosa det. Låt moset rinna av en stund i en finmaskig sil. Mixa slätt tillsammans med övriga ingredienser till fyllningen. 

3

Höj värmen på ugnen till 225 grader. Kavla ut pajdegen på mjölad yta. Den ska passa en pajform som är cirka 30 centimeter i diameter, med lite överhäng, kavla inte ut den för tunt. Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över formen. Tryck ut den i kanterna och skär bort överflödet. 

4

Fyll pajskalet nästan hela vägen upp med fyllning och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 30–35 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna och servera med vispgrädde. 

5

Tips   För snabbfixad pumpa-puré skär skalad pumpa i bitar och tillaga övertäckt i mikron på full effekt i 3–4 minuter. Låt rinna av ordentligt innan du mixar till puré. 


Kommentar:
Pumpapaj är en klassisk amerikansk dessert med kryddig, krämig fyllning. Servera med en klick vispad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top