Du behöver
- 200 g vetemjöl (ca 3 1/2 dl)
- 100 g strösocker (drygt 1 dl)
- 100 g smör kallt, skuret i kuber
- 0.5 tsk salt
- 4 st äggulor
- 1.5 kg muscatpumpa
Fyllning
4.5 dl pumpamos från pumpan ovan
170 g strösocker (ca 1 3/4 dl)
400 g burk söt kondenserad mjölk
2 st ägg
1 tsk kanel malen
0.5 tsk salt
0.5 tsk malen ingefära
1 krm malen nejlika
Vispad grädde till servering
Gör så här
Kör mjöl, socker, smör och salt till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt en äggula i taget med matberedaren igång, degen ska gå ihop till en boll med fast och torr konsistens, ungefär som leklera. Är den fortfarande smulig efter att äggulorna tillsatts, droppa i lite iskallt vatten. Plasta degen och kyl i 1 timme eller mer.
Värm under tiden ugnen till 200 grader. Dela pumpan på längden och gröp ur kärnorna. Lägg halvorna med snittytan nedåt på en papprad plåt. Baka mitt i ugnen i cirka 1 timme eller tills köttet är genommjukt. Gröp ur 5 deciliter av köttet och mosa det. Låt moset rinna av en stund i en finmaskig sil. Mixa slätt tillsammans med övriga ingredienser till fyllningen.
Höj värmen på ugnen till 225 grader. Kavla ut pajdegen på mjölad yta. Den ska passa en pajform som är cirka 30 centimeter i diameter, med lite överhäng, kavla inte ut den för tunt. Rulla upp degen på kaveln och rulla sedan ut den över formen. Tryck ut den i kanterna och skär bort överflödet.
Fyll pajskalet nästan hela vägen upp med fyllning och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda i ytterligare 30–35 minuter eller tills fyllningen stannat. Låt svalna och servera med vispgrädde.
Tips För snabbfixad pumpa-puré skär skalad pumpa i bitar och tillaga övertäckt i mikron på full effekt i 3–4 minuter. Låt rinna av ordentligt innan du mixar till puré.
Pumpapaj är en klassisk amerikansk dessert med kryddig, krämig fyllning. Servera med en klick vispad grädde.