Du behöver

  • 0.5 st laxfilé färsk med skinn
  • 0.5 dl salt
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 st fänkål
  • 2 st äpplen hårda och syrliga
  • 2 msk pepparrot färsk riven
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft

Gör så här

1
Ta bort eventuella ben från laxen och dela filén en gång på längden.Blanda socker och salt och gnid in laxen med blandningen.

2
Låt laxen ligga två dygn i blandningen i kylen. Vänd den var 12:e timme. När laxen är färdiggravad, ta bort skinnet och dela den i mindre bitar.

3
Skär äpple och fänkål i små tärningar och blanda med riven pepparrot, citron och olivolja.

4
Sota laxbitarna någon minut på båda sidorna i en het stekpanna utan fett. Lägg salladen på ett fat och den sotade laxen ovanpå. Garnera gärna med lite dill.


Kommentar:
Tid 35 minuter + tid för gravning.
Receptet är från Tareq Taylors bok “Om mat och kärlek” (Ica Bokförlag).