Du behöver

  • 2 1/2 dl (ca 1 stor) gul lök, hackad
  • 1 msk smör
  • 1 liter (ca 2–3 st) skalad sötpotatis i tärningar
  • 1/2 tsk mald kummin
  • 1 liter kycklingbuljong, helst reducerad salthalt
  • 1 burk (540 g) kokta linser
  • 1/2 dl körsbärstomater
  • 2 1/2 dl goudaost, riven
  • 2 1/2 dl babyspenat
  • salt och svartpeppar

Gör så här

1
Fräs löken lätt i smör i cirka tre minuter. Blanda ned sötpotatis och kummin och fräs ytterligare 2 minuter.

2
Häll i buljongen, koka upp och sänk sedan värmen. Låt soppan sjuda 8–10 minuter tills sötpotatisen är mjuk. Skölj linserna och låt dem rinna av. Skär tomaterna i fyra delar.

3
Kör soppan till puré i omgångar i mixer eller med stavmixer tills den är slät. Häll tillbaka i kastrullen. Rör ned linserna i soppan. Koka cirka 2 minuter. Ta soppan från värmen.

4
Rör i hälften av osten och all spenat. Smaka av med salt och peppar.

5
Fördela soppan i soppskålar och toppa med körsbärstomater och resten av goudaosten. Servera gärna ett gott bröd till.


Kommentar:
Det här är ett recept av Margareta Malik som har provlagats av Icakuriren.
Så här tyckte Malin Ottosson på matredaktionen om receptet: “Sötpotatis har blivit allt mer vanligt i våra svenska butiker och ger fin färg och god sötma till den här soppan. Linserna gör soppan mer mättande och goudaost och körsbärstomater på toppen ger en vardagslyxig känsla.”