Du behöver

  • 5 st vitlöksklyftor med skalet kvar
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 kg grön sparris
  • 300 g röda cocktailtomater delade
  • 1 st rödlök tunt skivad
  • 2 kruka basilika bladen från
  • parmesanost en bit

Gör så här

1
Börja med dressingen. Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in vitlökskyftorna i ugnen på ett fat i cirka 15 minuter tills de blir mjuka.

2
Kläm ut vitlöken ur skalet, mosa med en gaffel. Vispa ihop med vinäger, senap och olivolja. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.

3
Skär av den nedre, träiga delen av sparrisen. Skala eventuellt.

4
Koka dem i saltat vatten i 1–3 minuter beroende på grovlek.

5
Lyft upp med hålslev och kyl i en bunke med isvatten. Låt rinna av på en ren handduk.

6
Dela sparrisen i bitar och vänd ihop med tomater, rödlök, basilika och dressingen. Lägg upp i skål och hyvla eller riv parmesanost över.