Du behöver
- 3 dl Ljummet vatten
- 0.5 pkt jäst (25 g)
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 7.5 dl vetemjöl special
Topping:
0.5 st burk fetaosttärningar i marinad
15 st svarta oliver
1 msk olivolja
6 st kvistar rosmarin
Gör så här
1
Mät upp vatten i matberedaren (använd plastkniv om sådan finns till din maskin). Smula i jästen och kör tills den löst sig. Tillsätt olja och salt. Arbeta in mjölet, spara sista decilitern att justera degens fasthet med, tills degen precis släpper bunkens kant.
2
Arbeta degen på halv fart cirka 3 minuter. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
3
Häll ut degen i en liten papprad långpanna (cirka 30 x 20 cm). Tryck ner fetaosttärningar och oliver ordentligt i degen, ringla över olivolja och stick ner småkvistar med rosmarin här och var. Sätt brödet att jäsa till dubbel storlek, 20–30 minuter.
4
Grädda brödet strax under mitten i ugnen i 225 grader 25–30 minuter tills ytan är gyllenbrun.
5
Servera brödet helst nygräddat till sallad, soppa eller buffé och kallskuret. Brödet kan frysas, men ljumma det i ugnen efter upptining före servering.
Tid: 2 timmar inklusive jästider.