Du behöver

  • ca 1 1/2 kg lammfilé
  • salt, vitpeppar
  • olivolja
  • Sås:
  • 3 dl buljong, t.ex. örtbuljong
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk finhackad purjolök
  • 2 finhackade lavendelblad
  • 2 tsk honung, gärna lavendelhonung
  • 1 msk färsk citrontimjan
  • 1 msk finhackad färsk mynta
  • 1 liten ruta mörk choklad
  • svartpeppar och salt att smaka av med

Gör så här

1
Skär lammfilén i lagom portionsbitar eller be eventuellt att de gör i ordning fina filébitar i butiken.

2
Blanda resten av ingredienserna i en kastrull och låt såsen koka på svag värme 5-10 minuter så att den kokar ihop något och alla smakerna förenas.

3
Krydda köttet väl med salt och vitpeppar runtom. Bryn lammfiléerna i omgångar runt om i lite olivolja. Låt dem eftersteka tills de är genomstekta, cirka 10 minuter i 200 grader varm ugn. Skiva eventuellt filéerna och häll buljongen runt om.


Kommentar:
Duka upp en vårbuffé med inspiration från kryddornas och dofternas Provence. Lena Linderholm, hängiven matlagare och konstnär, bjuder på sina bästa rätter.