Du behöver
- 1 kg musslor färska
- 2.5 dl vin torrt vitt
- 2 dl schalottenlökar finhackade
- 1 st lagerblad
- 2 msk hackad persilja eller koriander
Gör så här
1
Borsta, och om nödvändigt, skrapa musslorna under rinnande vatten så att musselskägg och -sten försvinner. Obs! Musslor som inte sluter sig helt under hanteringen måste kastas! Försök vrida på tröga musslor, om de delar sig efter att äntligen ha stängt sig ska de inte användas.
2
Koka upp vin, lök och lagerblad. Lägg i musslorna och ånga dem under lock cirka 5 minuter, eller tills alla musslorna är öppna.
3
Strö över persilja eller koriander, lägg på locket igen och låt musslorna hämta sig vid sidan om plattan ett par minuter. Skaka om några gånger. Kasta musslor som inte har öppnat sig under kokningen.
4
Sedan är musslorna klara att serveras tillsammans med färskt vitt bröd och smör, eller med brödskivor som bretts med vitlöksost och rostats under ugnsgrillen.
1 nät musslor väger ungefär 1 kilo. 1 kilo musslor ger 30-35 musslor. Detta räcker till 2 stora portioner.