8 kvinnliga snilleblixtar som förändrat världen

Kvinnor är bra på att hitta på lösningar som underlättar i vardagen. Potatismjölet, kaffefiltret, diskmaskinen och bh:n är några exempel på uppfinningar som skapats av kvinnor.

Eva Ekeblad uppfann potatismjölet

En av de första pionjärerna bland kvinnliga uppfinnare är grevinnan Eva Ekeblad. På 1700-talet är hon närmast unik som kvinna och uppfinnare, och som första kvinna väljs hon in i Kungliga Vetenskapsakademien 1748. Hon var då bara 24 år. Eva Ekeblad var född De la Gardie och tillhörde alltså en högadlig släkt. Hon var mycket intresserad av vetenskap och en av potatisens pionjärer i Sverige. Hon kom på att potatis gick att använda till mycket, till exempel puder, potatismjöl och – inte minst – brännvin.

Coca Chanel banade väg för bekväma kläder.

Coco Chanel uppfann sportkläder för kvinnor

köna och bekväma. Ja, det ansåg stilikonen Coco Chanel att kvinnors kläder skulle vara. I början av 1900-talet revolutionerade hon modet och då inte bara med Chaneldräkten och parfymen No 5. Hon var nämligen den första modeskaparen i Paris som lät kvinnor bära byxor. Hon skapade kläder i skön, mjuk jersey, ett tyg som då bara setts på herrarnas underkläder. Hon var också först med sportkläder för kvinnor. Lyx måste vara bekvämt, ansåg hon, annars är det ingen lyx.

Heminie Cadolle uppfann bh:n.
Herminie Cadolle befriade kvinnor från korsetten med sin uppfinning.

Herminie Cadolle uppfann bh:n (och befriade kvinnor från korsetten)

Herminie Cadolle sägs vara den som befriade kvinnor från ett instängt och hopsnört liv i korsett. 1889 uppfann fransyskan den mer moderna bh:n som gav brösten ett naturligare stöd. Den första modellen döpte hon till Bien-être, som betyder ’välmående’.

Filmstjärnan och uppfinnaren Hedy Lamarr.

Hedy Lamarr uppfann trådlös kommunikation – grunden till bluetooth och gps

Varje gång du kopplar upp dig på ett wifinät använder du teknologi som uppfanns av Hollywoodstjärnan Hedy Lamarr. Hon var inte bara framgångsrik på vita duken. Om kvällarna ägnade hon sig åt sitt stora intresse – innovation och uppfinningar. 1942 tog hon och kompanjonen, tonsättaren George Antheil, patent på sin uppfinning Secret Communication System. Det lade grunden till den trådlösa nätverksteknik vi använder än idag, såsom bluetooth och gps!

Västeråsbon Aina Wifalk tog aldrig patent på sin uppfinning.

Aina Wifalk uppfann rullatorn

Få hjälpmedel har betytt så mycket för äldres rörlighet som rullatorn. Men få vet att världssuccén uppfanns av en poliodrabbad kvinna i Västerås för 40 år sedan. Aina Wifalk arbetade som kurator och gick länge med käppar och slet ut sina axlar innan hon fick en snilleblixt i slutet av 1970-talet: rullatorn – ett gånghjälpmedel på hjul. Hon blev inte särskilt känd under sin livstid och tog inte heller något patent på sin uppfinning. Hennes önskan var att den skulle hjälpa så många som möjligt.

Mary Anderson uppfann vindrutetorkare, tog patent 1903.
Den första vindrutetorkaren var kopplad till ett handtag vid ratten.

Mary Anderson uppfann vindrutetorkarna

Tacka Mary Anderson nästa gång du kör i regn och rusk, för det var hon som en gång uppfann vindrutetorkarna. 1903 tog hon patent på sin snillrika uppfinning: en gummikant på bilrutan kopplat till ett handtag nära ratten som bilföraren kunde dra i när regn, snö och smuts skymde sikten.

Josephine Cochrane var övertygad om att alla kvinnor avskydde att diska.

Josephine Cochrane uppfann diskmaskinen

1886 uppfann amerikanska Josephine Cochrane diskmaskinen. Dagen efter en stor middagsbjudning i hemmet gick en hel del av familjens finporslin i kras när tjänstefolket diskade. Josephine, som själv avskydde att diska och var övertygad om att alla andra kvinnor också avskydde det, funderade över varför ingen uppfunnit någon maskin för den trista disken. Hon mätte sitt porslin och skissade på en maskin, och när maken sedan plötsligt dog behövde hon försörja sig. 1886 tog hon patent på sin uppfinning och började tillverka den. Några år senare gjorde den succé på världsutställningen i Chicago.

Melitta Bentz tröttnade på kaffesump och kom på sin egen lösning.

Melitta Bentz uppfann kaffefiltret

Tyska hemmafrun Melitta Bentz brukade börja sina morgnar i Dresden med en nybryggd kopp kaffe. Men hon var trött på att få i sig kaffesump när hon drack sin morgonkopp. Hon prövade sig fram och en dag rev hon av en bit läskpapper från sonens skolbok och upptäckte att det gick utmärkt – ingen sump eller bitter smak! Så 1908 tog hon patent på både filterhållaren och själva filtret och grundade företaget Melitta.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top