Du behöver
- 8 små biffar av strutsfilé ca 2 cm tjocka à 80-90 g
- smör att steka i
- 1 morot
- 1/4 purjolök
- 1 palsternacka
- Sås:
- 1 banan
- 2 msk smör
- ca 1/2 tsk curry
- 2 msk mango chutney
- 2 dl hönsbuljong (tärning och vatten)
- ev. 1 mango att garnera med
Gör så här
1
Börja med rotsakerna: Strimla morot, purjo och palsternacka i tändstickslånga och -tunna strimlor.
2
Fräs strimlorna med smör, salt och peppar i en liten kastrull 2-4 minuter medan noisetterna steks. Strimlorna ska vara krispiga.
3
Såsen: Skär bananen i bitar och låt dem svettas i smör med curry och mango chutney i en liten kastrull. Tillsätt buljongen och koka 15 minuter. Gnid såsen genom en finmaskig sil. Koka upp igen och mixa samman såsen, gärna med en stavmixer. Smaka av med salt om så behövs.
4
Bryn noisetterna i smör i het stekpanna. Reglera ner värmen och låt eftersteka tills de är rosa inuti, ca 1 1/2 minut på varje sida. Lägg upp dem på en hög av rotsaksstrimlor mitt på tallriken och häll sås runt om. Garnera med mangoskivor och ett grönt blad.
Du behöver
-
ingredients does not have any rows
Rotsakerna kan strimlas många timmar i förväg. Lägg då strimlorna i kallt vatten med några droppar pressad citron och ställ i kylskåpet. Lägg en gaffel under en eller flera av noisetterna i pannan om de blir färdiga innan alla är klara. Då håller de värmen utan att steka.
Strutsfakta: Nästan allt kött är än så länge importerat, men sedan 1995 har strutsodlingar vuxit fram i Sverige. Fåglarna klarar snö och kyla. Svenska Strutsföreningen har fler än 200 medlemmar (mars 1999).