Du behöver
- 1 gul lök
- 2 små morötter
- 2-3 färska rödbetor
- ca 600 g färsk laxfilé
- 1 1/2 liter vatten
- 2 fiskbuljongtärningar eller 2-3 msk fiskfond (från flaska)
- 1/2 tsk salt
- 2-3 krm mald svartpeppar
- 1 tsk torkad timjan eller några timjankvistar
- 1 lagerblad
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 1 tsk vinäger
- Till den färdiga soppan:
- 1-2 dl matlagningsyoghurt
- skivad saltgurka
- ca 3 msk kapris
- 10-15 gröna oliver med pimiento
Gör så här
1
Skala och grovhacka löken. Skrapa och finhacka morötterna. Skala och skär rödbetorna i små tärningar/stavar.
2
Skär skinn- och benfri lax i kuber, cirka 3 x 3 cm stora.
3
Koka upp vattnet med buljongtärningar eller fond och lite salt. Lägg i laxbitarna och sjud dem sakta genomkokta, 4-5 minuter.
4
Ta upp och lägg laxen åt sidan så länge.
5
Smaka av buljongen med peppar, timjan, lagerblad, vitlök och vinäger. Tillsätt och sjud rödbetstärningar/stavar och hackade morötter mjuka.
6
Tillsätt och hetta upp laxkuberna i soppan. De blir nu rödbetsrosa i stället för laxrosa. Det påverkar inte alls smaken till det sämre.
7
Lägg upp yoghurt, saltgurka, kapris och oliver i skålar att ställa på bordet så att var och en kan ta för sig till soppan.
Att dricka till:
Till denna soppa med flera salta inslag passar ett svalt, ljust öl bäst.