Du behöver

  • 1 skivor rimmat stekfläsk
  • 1/2 skivad gul lök
  • 1 skalad, skivad klyfta vitlök
  • 2 tunnskivade selleristjälkar
  • 2 tunt skivade morötter
  • 6 dl vatten
  • 400 g skalade, skivade, mjöliga potatisar
  • 1 burk (340 g) majskorn
  • 4 msk hummerfond
  • 3 dl mjölk
  • kajennpeppar
  • nymalen vitpeppar
  • salt
  • kött från 1 tinad kokt hummer

Gör så här

1
Tärna fläsket och fräs det i dess eget fett på medelvärme, ta upp ur grytan. Fräs löken, vitlöken samt hälften av selleri och morötter i fläskflottet 5 minuter. Slå på vatten, lägg i potatis och drygt hälften av majskornen, rör i fond. Koka upp och låt sjuda under lock 15 minuter.

2
Mixa soppan jämn och häll tillbaks i grytan. Späd med mjölk, lägg i resterade selleri och morot, smaka av med kajenn- och vitpeppar samt salt. Om soppan ångat av mycket vätska under tillagningen är det bara att fylla på med vatten till något krämig konsistens.

3
Koka upp, sjud 5 minuter och lägg i sista majskornen, det stekta fläsket och bitar av hummerkött, eller kanske ett par nävar skalade räkor.


Kommentar:
En världsdel koloniserad av lycksökare bjuder på mattraditioner av pionjärernas tryggaste minnen, maten hemifrån. Med kontinentens rika råvaruutbud har USA så mycket mera än hamburgare att erbjuda.