Du behöver

  • 150 g karljohanssvamp eller champinjoner
  • 3 msk hackad gul lök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 10 g (alltså ytterst lite) bacon i tärningar
  • olivolja
  • 4 1/2 dl avorioris
  • 1 liter vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 2 msk smör
  • 75 g riven parmesanost
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Ansa och skär svampen i små bitar. Fräs den tillsammans med lök, vitlök och bacon i olivolja några minuter i en kastrull. Lägg i risgrynen och fräs ytterligare en stund. Häll i vattnet och buljongtärningarna. Låt allt koka upp och koka sedan sakta tills riset är al dente, cirka 20 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner smör och parmesanost. Rör en stund tills allt blandar sig väl och risotton är grötig och fluffig. Servera på varma tallrikar överströdd med extra parmesanost och hackad basilika eller persilja.


Kommentar:
Avorioris är ett rundkornigt, gulvitt italienskt ris.