Du behöver

  • 400-500 g torskfilé
  • 1 msk vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk citronpeppar
  • 2 äpplen
  • 1 krm stark curry
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk olja

Gör så här

1
Dela fisken i portionsbitar. Fryst fisk halvtinas först så att den går lätt att skära. Blanda mjöl, salt och citronpeppar i en plastpåse. Lägg i fiskbitarna och skaka om.

2
Tvätta och kärna ur äpplena, men skala dem inte. Klyfta dem tunt och dofta över curry.

3
Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt oljan. Lägg i fisken med den vackraste sidan nedåt.

4
Vänd efter ett par minuter och gör samtidigt plats att lägga i äppelklyftorna. Tunna klyftor behöver inte vändas trots att de ligger i en hög.

5
Värmen gör dem tillräckligt mjuka ändå. De ska inte falla sönder.

6
Servera när fisken nätt och jämnt blivit vit rakt igenom. Gott med potatismos till.


Kommentar:
Låter man tunna äppelklyftor mjukna tillsammans med fisken i pannan behövs ingen sås, möjligen en klick lätt crème fraîche eller yoghurt naturell. Receptet är från södra Jylland i Danmark. Använd gärna syrliga vinteräpplen – de ger en nordisk friskhet. Torsken kan bytas mot läckert rosagrå sej, eller skinande vit kolja.