Du behöver
- 1 dl vitkål, skuren i små bitar
- 1 dl savoykål, strimlad
- 1 dl vita bönor från burk, sköljda
- 1 liten gul lök, grovhackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 tsk olivolja
- 1 tsk tomatpuré
- 1 oxbuljongtärning eller motsvarande mängd kalvfond
- ca 1/2 liter vatten
- 1–2 skivor dagsgammalt lantbröd, tärnade
- Garnityr:
- gräslök eller fäska örter
- Tillbehör:
- grovt bröd med pålägg och gärna en färsk frukt
Gör så här
1
Fräs kålsorterna, bönorna och löksorterna lätt i botten av en gryta med lite olivolja. Tillsätt tomatpurén och stek i ca 1 minut till.
2
Lägg i buljongtärningen och slå på vattnet så att det precis täcker grönsakerna. Låt allt koka samman på medelhög värme.
3
När grönsakerna är mjuka är soppan klar. Tillsätt det skurna brödet och servera soppan som ska ha ett mer grytliknade utseende än ett soppigt sådant. Garnera gärna med någon färsk ört eller gräslök.
Fiberrikt!