Du behöver

  • 2 st potatis medelstora
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlök
  • 1 msk olivolja
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 5 dl vatten
  • 4.5 st timjan eller 1-2 krm torkad
  • salt (salt)
  • svartpeppar
  • skinka (ca 50 g) tjock skiva, rökt

Gör så här

1
Skala potatisarna och skär dem i småbitar. Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka vitlöken. Fräs alltsammans några minuter i lite olivolja i en gryta.

2
Smula ner buljongtärningen och häll på vattnet. Tillsätt timjan, eventuellt salt. Tänk på att buljongtärningen har sälta. Krydda med lite svartpeppar.

3
Låt soppan koka under lock 10-15 minuter.

4
Skär skinkan i små tärningar och stek dem hastigt i en torr het stekpanna.

5
Servera soppan med skinktärningarna och gratinerade smörgåsar.

6
Avsluta med lättostkaka och bär.


Kommentar:
Medelhavsrelish, en kusin till Aivar relish passar utmärkt till varma smörgåsar. Den består av paprika, aubergine, tomat, lök, vitlök, olja, ättika, salt och kryddor. Bred ett rejält lager relish på fullkornsfranska eller välj glutenfritt bröd vid celiaki. Strö på lite riven mager ost och gratinera några minuter.