Du behöver
- 1 dl röda linser
- 1 tråg med soppgrönsaker, ca 750 g (gul lök, morot, palsternacka, kålrot, rotselleri, purjo)
- 1/2 dl rotsaksvatten + 1 tsk fransk senap
- 1 dl turkisk, grekisk, eller matyoghurt
- 1/4 gurka, grovriven
- 1 krm salt
- 1 krm spiskummin
Gör så här
1
Koka linserna cirka 7 minuter enligt anvisning på förpackningen. Spola dem hastigt med kallvatten i durkslag så att kokningen avstannar.
2
Skala, skölj och skär rotsaker och lök i småbitar. Lägg dem i lättsaltat, kokande vatten och koka dem mjuka, 8–10 minuter. Sila av vattnet, men spara lite vatten till spad att blanda med senap och eventuellt några droppar balsamvinäger.
3
Blanda linser och grönsaker och vänd ner det smaksatta spadet.
4
Blanda yoghurten med nyriven gurka. Smaka av med salt och spiskummin. Klicka raitan öer pytten på tallrikarna.
Fiberrikt!