Du behöver
- 400 g ishavstorsk eller sej
- 2.5 dl kelda mild citronsås
- 2 dl gröna ärter (120 g)
- 0.5 tsk salt 1 krm vitpeppar
- citronskal
Att servera till:
400 g potatis kokt, pressad
200 g morot riven
Gör så här
1
Halvtina fiskblocket eller ryggfiléerna. Dela fiskblocket i stora bitar, varje ryggfilé i tre bitar.
2
Värm upp såsen i en kastrull. Lägg i fiskbitarna och ärterna. Koka upp igen och sjud fisken på svag värme cirka 5 minuter tills bitarna nätt och jämnt är fasta och vita rakt igenom. Skaka på kastrullen, rör inte. Smaka av med salt och peppar och strö på rivet citronskal vid servering.
3
Servera pressad kokt potatis till och riven morot med några citrondroppar över.
Gör egen citronsås: 2 portioner
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
2-3 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 msk matlagningsgrädde,
15 procent
ca 1 msk pressad citron
salt och vitpeppar
Så här gör du:
Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.
Rör ner buljongen (vatten och buljongtärning eller fond). Koka upp under omrörning. Koka 3 minuter.
Smaka av med grädde, citron, salt och peppar.
Tips! Såsen kan tillagas med enbart havredryck om man är känslig för mjölkprodukter. Eller smaka av med havregrädde i stället för matlagningsgrädde.