Du behöver

  • 4 medelstora potatisar av mjölig sort
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 dl vatten
  • salt
  • 1/2 dl mini creme fraiche eller mjölk
  • 1–2 msk hackad persilja
  • Att servera till:
  • kalkonpastrami
  • gröna bönor, t ex sugar snap peas
  • bröd

Gör så här

1
Skala potatis, morot och palsternacka. Skär potatisen i större bitar och tärna morot och palsternacka ganska fint.

2
Smält matfettet i en rymlig kastrull. Lägg i morots- och palsternackstärningarna och låt fräsa cirka 5 minuter.

3
Blanda ner potatisen och häll på vatten och salt. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme tills potatisen är mjuk, 10–12 minuter.

4
Häll av eventuellt kokvatten som är kvar. Tillsätt creme fraiche eller mjölk. Vispa med elvisp till lagom konsistens. Moset kan göras precis så grovt eller fint som du önskar. Smaksätt med salt om det behövs och rör ner hackad persilja.

5
Bjud med magert kalkonkött, gröna bönor och bröd. Välj glutenfritt bröd vid celiaki.