Du behöver

  • ca 350 g hackad grönkål eller spenat
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1/2 dl veteströbröd
  • 1 dl vatten
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • (1/2 tsk strösocker)
  • rivet skal av 1 tvättad citron
  • 1 ägg

Gör så här

1
Låt grönkålen ligga och tina medan du kokar upp litern vatten och buljongtärningar. Låt ströbrödet få svälla 10 minuter i bunke med 1 dl vatten. (Kortare tid ger brödig smak.)

2
Blanda salt, peppar, eventuellt socker, citron och ägg i det svällda rivebrödet. Arbeta slutligen raskt i färsen och forma bullar med blöta händer. Traditionellt är soppfrikadeller små, men hunger och tidstillgång får styra storleken som du tycker. Sjud hälften av frikadellerna i sänder i buljongen på medelvärme, fiska upp dem med hålslev när de stiger till ytan.

3
Lägg grönkålen i buljongen och koka upp. Smaka av. Häll tillbaka frikadellerna och servera.