Du behöver
- ca 350 g hackad grönkål eller spenat
- 1 l vatten
- 2 tärningar hönsbuljong
- 1/2 dl veteströbröd
- 1 dl vatten
- 3/4 tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
- (1/2 tsk strösocker)
- rivet skal av 1 tvättad citron
- 1 ägg
Gör så här
1
Låt grönkålen ligga och tina medan du kokar upp litern vatten och buljongtärningar. Låt ströbrödet få svälla 10 minuter i bunke med 1 dl vatten. (Kortare tid ger brödig smak.)
2
Blanda salt, peppar, eventuellt socker, citron och ägg i det svällda rivebrödet. Arbeta slutligen raskt i färsen och forma bullar med blöta händer. Traditionellt är soppfrikadeller små, men hunger och tidstillgång får styra storleken som du tycker. Sjud hälften av frikadellerna i sänder i buljongen på medelvärme, fiska upp dem med hålslev när de stiger till ytan.
3
Lägg grönkålen i buljongen och koka upp. Smaka av. Häll tillbaka frikadellerna och servera.