Du behöver

  • 4-5 tomater
  • 1 burk skalade tomater (avrunna)
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1-2 blekselleristjälkar
  • 1/2 stjälk citrongräs
  • 7-8 dl vatten
  • 1 msk färskriven ingefära
  • lite färsk chilipeppar
  • grovt salt
  • Till servering:
  • crème fraiche eller kesella (10 %)
  • Örtolja:
  • en näve kruspersilja (utan stjälkar)
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1-1 1/2 dl olja
  • lite grovt salt

Gör så här

1
Skär tomaterna i klyftor. Hacka löken grovt och skala och skiva vitlöken. Skölj bleksellerin och skär i bitar. Skär citrongräset i tunna skivor med skarp kniv. Koka upp vattnet med de färska

2
och konserverade tomaterna. Blanda i alla de övriga ingredienserna och låt soppan småkoka under lock 20-25

3
minuter. Kör soppan i mixer eller matberedare med stålkniven till en tjock puré. Späd eventuellt med lite vatten. Lägg en klick crème fraiche i varje tallrik och droppa på lite örtolja vid serveringen.