Du behöver
- 4-5 tomater
- 1 burk skalade tomater (avrunna)
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1-2 blekselleristjälkar
- 1/2 stjälk citrongräs
- 7-8 dl vatten
- 1 msk färskriven ingefära
- lite färsk chilipeppar
- grovt salt
- Till servering:
- crème fraiche eller kesella (10 %)
- Örtolja:
- en näve kruspersilja (utan stjälkar)
- 2-3 vitlöksklyftor
- 1-1 1/2 dl olja
- lite grovt salt
Gör så här
1
Skär tomaterna i klyftor. Hacka löken grovt och skala och skiva vitlöken. Skölj bleksellerin och skär i bitar. Skär citrongräset i tunna skivor med skarp kniv. Koka upp vattnet med de färska
2
och konserverade tomaterna. Blanda i alla de övriga ingredienserna och låt soppan småkoka under lock 20-25
3
minuter. Kör soppan i mixer eller matberedare med stålkniven till en tjock puré. Späd eventuellt med lite vatten. Lägg en klick crème fraiche i varje tallrik och droppa på lite örtolja vid serveringen.