Du behöver

  • 1 st lök liten gul
  • 400 g kycklinglever
  • smör till stekning
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk timjan
  • 100 g smör rumstempererat
  • 50 g valnötter hackade

Garnering:

2 st gelatinblad
0.5 glas portvinsgelé 150 g
50 g valnötter hackade

Gör så här

1
Skala och hacka löken. Ta bort hinnorna från och skölj kycklinglevern. Fräs lök och lever i lite smör tills de fått fin färg, cirka 5 minuter. Kycklinglevern får gärna vara lite rosa inuti. Låt dem kallna.

2
Mixa lever, lök och kryddor till en slät färs i matberedaren. Tillsätt smöret i klickar medan du mixar. Rör (inte mixa) till sist ner nötterna. Häll färsen i en smord terrinform, cirka 1 liter.

3
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Smält portvinsgelén på svag värme. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i den varma gelén. Låt gelén svalna igen och bli trögflytande. Skeda den över pastejen och strö på hackade nötter. Låt den stå i kylen över natten.


Kommentar:
Härlig julpastej som serveras med cornichonger och jättekapris.
Det här receptet är en del av Hemma bästs julbord 1998. För fler recept klicka på länkarna!