Du behöver
- 1 st lök liten gul
- 400 g kycklinglever
- smör till stekning
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
- 1 tsk timjan
- 100 g smör rumstempererat
- 50 g valnötter hackade
Garnering:
2 st gelatinblad
0.5 glas portvinsgelé 150 g
50 g valnötter hackade
Gör så här
1
Skala och hacka löken. Ta bort hinnorna från och skölj kycklinglevern. Fräs lök och lever i lite smör tills de fått fin färg, cirka 5 minuter. Kycklinglevern får gärna vara lite rosa inuti. Låt dem kallna.
2
Mixa lever, lök och kryddor till en slät färs i matberedaren. Tillsätt smöret i klickar medan du mixar. Rör (inte mixa) till sist ner nötterna. Häll färsen i en smord terrinform, cirka 1 liter.
3
Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 5 minuter. Smält portvinsgelén på svag värme. Ta upp gelatinbladen och rör ner dem i den varma gelén. Låt gelén svalna igen och bli trögflytande. Skeda den över pastejen och strö på hackade nötter. Låt den stå i kylen över natten.
Härlig julpastej som serveras med cornichonger och jättekapris.
Det här receptet är en del av Hemma bästs julbord 1998. För fler recept klicka på länkarna!