Du behöver

  • 25 g jäst
    1 1/2 dl ljummet vatten
    2 msk olja
    1/2 tsk salt
    2 tsk strösocker
    1 ägg
    5 1/2 dl bakvetemjöl special
    ägg till pensling

Gör så här

1
Smula jästen i en degbunke. Häll vattnet över och rör tills jästen har löst sig. Rör ner olja, salt, socker och ägg. Blanda i det mesta av mjölet och arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över och låt degen jäsa i 30 minuter under bakduk.

2
Knåda i resten av mjölet på bänken tills degen är fast och smidig. Dela den i lika stora delar och rulla ut dem till fingersmala längder cirka 25 cm långa.

3
Lägg pinnarna på papprade plåtar. Jäs dem utan bakduk 15 minuter. Pensla med hopvispat ägg.

4
Grädda mitt i ugnen i 175 grader, cirka 20 minuter, tills längderna har fått fin färg och känns torra. Förvara dem torrt och luftigt.


Kommentar:
Grissini serveras på restaurang Bêtise till antipasto, italienskt kallskuret. Man kan även vira en skiva parmesanskinka runt om brödpinnen.