Här är maten som håller dig frisk

Mat är rena medicinen. Bär, avokado och kål stärker kroppen och kan ge skydd mot både cancer och hjärtsjukdomar.

5 bra mattips

1. Koka maten. Kokad mat är mer skonsam mot kroppen än rå mat.
2. Var försiktig med rå mat. Det är jobbigt för tarmarna att ta hand om rå mat.
3. Ät tre ordentliga mål. Riktiga portioner med mat håller blodsockret på en jämn nivå längre. Om vi slarvar med våra lagade mål är det lätt att vi småäter.
4. Välj färg på tallriken. Färgrik mat innehåller antioxidanter. Tre färger om dagen är en bra start.
5. Byt ut en sak i taget. Du behöver inte göra allt på en gång. Lägg till en bra ingrediens och ta bort en dålig.

Här är maten  som håller dig frisk
Maten som håller dig frisk
Kokad mat är mer skonsam mot kroppen än rå mat. Försök äta färgrikt, gärna tre färger om dagen.
Här är maten  som håller dig frisk
Maten som håller dig frisk
Maten som stärker din hälsa av Charlotte Erlanson-Albertsson.

Går det att undvika sjukdomar genom att äta rätt mat? Absolut, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, författare till boken “Maten som stärker din hälsa”.
– Moderna sjukdomar hänger mycket ihop med vad vi äter. Undviker vi skräpmat, tillsatser och konserveringsmedel så mår vi mycket bättre, säger hon.

De tre vanligaste folksjukdomarna i dag är hjärt-kärlsjukdomar, cancer och åldersdemens. Alla tre orsakas av vår livsstil och påverkas av vad vi äter, menar Charlotte Erlanson-Albertsson. Hon är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, och hon är övertygad om att vi kan slippa sjukdomar genom att äta rätt. 

Den stärkande maten

Cancer
Kosten som skyddar: Bär, vitkål, blomkål, brysselkål. 
Undvik: Pulverprodukter.
Charlottes kommentar: Bär skyddar cellerna. Kål minskar risken för cancer. 

Hjärt-kärlsjukdomar
Kosten som skyddar: Grönsaker och baljväxter. Mandel. Raps- och olivolja.
Undvik: Rött kött, stekt mat.
Charlottes kommentar: Grönsaker skyddar kroppens celler. Mandel sänker nivån av blodfetter. Raps- och olivolja gör att blodet blir lättflytande.

Psoriasis
Kosten som skyddar: Avokado. Lax. Makrill. Ägg.
Undvik: Gluten, majsmjöl och sojamjöl.
Charlottes kommentar: Avokado innehåller fetter som är bra för den här typen av hudsjukdomar. Lax och makrill innehåller selen, vilket förhindrar inflammation i huden.

Inflammatoriska tarmsjukdomar
Kosten som skyddar: Yoghurt. Banan. Valnötter. 
Undvik: Kött och mjölk.
Charlottes kommentar: Yoghurt och banan är bra för bakteriefloran. Valnötter är anti-inflammatoriska och har en lugnande effekt.

Ledvärk
(ledgångsreumatism)
 Kosten som skyddar: Grönsaker och frukt. Fet fisk. Olivolja.
 Undvik: Kött. Var försiktig med kaffe och mjölk. 
Charlottes kommentar: Medelhavskost med mycket grönsaker och frukt skyddar mot ledvärk.

Åldersdemens
Kosten som skyddar: Blåbär. Fet fisk. Curry.
Undvik: Rött kött och glass.
Charlottes kommentar: Blåbär inne­håller antioxidanter som rensar blodkärlen. Curry och fet fisk har en skyddande effekt för att bromsa åldersdemens.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top