• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Stå upp – lev längre!

  Stolen är din fiende. Sitter du still ökar risken att dö i förtid – även om du joggar eller går på gym varje dag.

  Stå upp – lev längre!
  Icakurirens Rolf Olofsson kommer till synes leva längre än kollegan Måns Falk.

  Ja, du vet att det är bra med träning. Det är därför du löptränar, gympar och gymmar som aldrig förr. Vikten ska hållas i schack och välfärdssjukdomarna stången. Runt hälften av alla svenskar tränar regelbundet, mot bara 25–30 procent på 1980-talet.
  Men det är något konstigt med träningsraseriet. Trots allt nötande på löpbanden lyckas vi inte gå ner i vikt. Svensken har tvärtom svällt ordentligt sedan träningstrenden tog fart. Andelen feta och överviktiga har ökat med 44 procent på 30 år.
  Nu har forskarna hittat en huvudmisstänkt i dramat: stolen.
  Flera nya studier visar nämligen att några gymbesök i veckan inte är tillräckligt för att kompensera ett liv som till allt större del tillbringas i en kontorsstol, förarsätet i bilen och i tv-soffan.

  Även den som följer WHO-rekommendationen om en halvtimmes måttligt intensiv motion per dag, tycks löpa ökad risk för övervikt, diabetes, hjärtsjukdomar och förtida död om livet i övrigt levs med rumpan fastnitad på en stol.
  – Vardagsaktiviteterna minskar och farorna med långvarigt stillasittande är underskattade, säger professor Mai-Lis Hellénius på Karolinska Institutet.
  Hon var den första läkare i Sverige som skrev ut motion på recept.
  – Hittills har vi ju fokuserat mycket på motion, att den ska öka. Inte så mycket har handlat om få ner stillasittandet. Stillasittande i sig ökar risken för sjukdomar och förkortar livet, oavsett graden av motion, säger hon.

  Vad är det då som gör stolar så potentiellt skadliga för hälsan? Förklaringen är att nästan ingenting är lika passivt som att sitta på dem. Ämnesomsättningen skruvas ner till ett minimum, vilket påverkar kroppens insulinkänslighet och blodfetter negativt. När kroppen förbränner ytterst lite energi behövs bara ett marginellt överintag av mat – en kaka eller banan per dag – för att midjemåttet ska svälla. Lite mer för varje stillasittande år. Och övervikten bäddar för sjukdomar.
  – Jag skulle önska att ingen satt mer än fyra timmar per dag, säger Mai-Lis Hellénius.

  Det går åt mer energi att tugga bubbelgum än att bara sitta stilla i en stol. Att resa sig och stå är en enorm kraftansträngning i jämförelse – muskler från fötterna upp till ryggen och axlarna aktiveras och ämnesomsättningen tredubblas direkt, förklarar Mai-Lis Hellénius.
  Och det är de goda nyheterna: En bensträckare varje halvtimme räcker sannolikt för att bryta mycket av stillasittandets negativa konsekvenser. Prata i telefon gående på jobbet, ta en snabb promenad genom kontorslandskapet till kollegan och gläd henne med ett gammaldags samtal i stället för att mejla.
  – De som jobbar stående, vid diskar i butiker eller vid höj- och sänkbara skrivbord, har redan löst problemet, säger Björn Ekblom, professor emeritus på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm.
  – Stillasittande och motion är två skilda parametrar, det blir allt tydligare. Daglig fysisk aktivitet ingår redan i hälsorekommendationen. Nu måste vi få med ”undvik långvarigt stillasittande” också, säger han.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!