Skapa i betong

Att skapa i betong är lätt, och resultatet blir proffsigt. En kruka, ljusstake eller ett fågelbad är fint hemma men också en perfekt gå-bort-present.

Betongen brinner

Att betongen brinner betyder att den torkar, stelnar och härdar. Hur lång tid beror på tjocklek och storlek på det du gjutit. Räkna med minst ett eller två dygn.

Skapa i betong
Kruka, fågelbad och ljusstake i betong
Gör fina krukor, fågelbad och ljusstakar i betong. Foto: Juliana Wiklund

Du behöver

  • Finbetong
  • matolja
  • hink
  • spade
  • petflaskor
  • olika plastbaljor/skålar
  • sax
  • virkade grytlappar/dukar
  • stenar som tyngd

Ljusstake av petflaska

I stället för att panta petflaskorna kan du använda dem som formar när du gjuter ljusstakar. Titta på flaskans botten så ser du vilken snygg form den har.
1. Klipp eller skär bort den översta delen på petflaskan, spara cirka 10 cm. Häll i lite olja på insidan av flaskan, så går det lättare att lossa ljusstakarna när de torkat.
2. Häll i finbetong i hinken och tillsätt vatten. Rör om till en lagom kladdig gröt.
3. Fyll petflaskan med betong.
4. Slå med en sked mot flaskan så att du får bort eventuella luftbubblor.
5. Sätt i ett vanligt stearinljus i massan så att det står stadigt.
6. Låt ljusstaken brinna = torka i minst ett dygn. Den ska inte stå i solsken. Klipp sedan upp flaskan och lossa försiktigt ljusstaken. Tänd ljuset och låt det brinna ner, karva ur hålet och sätt i ett nytt ljus.

Kruka eller fågelbad

Krukor eller fågelbad är lätta att göra och kan varieras mycket. Gör mönster i botten med hjälp av en virkad duk.
1. Det viktigaste är att hitta två formar att gjuta i. Leta i förråden efter gamla plastskålar eller hinkar. Plast är ett bra material för det har en glatt yta och släpper lätt ifrån sig betongen. Kraftig papp, trä och metall fungerar också. Tänk på att plastskålarna kan bli förstörda, men fungerar bra att återanvända som formar.
2. Olja båda formarna, den större på insidan, den mindre på utsidan. Fyll den stora skålen med betong, men lämna några centimeter i ovankant så att betongen inte flyter över kanten när innerformen trycks i.
3. Knacka på skålen så att luftbubblor försvinner och ytan blir slät.
4. Tryck ner den mindre plastskålen i mitten på den stora (lägg den virkade duken emellan om du vill ha mönster). Se till att botten inte blir för tunn. Lägg på en tyngd, till exempel en sten för att fixera formen så att den inte åker upp. Ställ för att brinna = torka minst ett dygn. Lossa formarna försiktigt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top