Forskare: Därför ska du skriva för hand

I vår digitala tidsålder blir papper och penna allt ovanligare. Det är synd då ny forskning visar att hantverket är bra för vår inlärning.

Datorerna har på ett effektivt sätt raderat bort en stor del av det handskriva ordet. Barn av idag har inte alls samma känsla för att skriva för hand som för 20 år sedan. Många tycker nog det känns onödigt och långsamt att skiva för hand, när man snabbt kan plita ner något på tangentbordet. Dessutom är det ju mycket lättare att spara digitalt. 

Men nu visar forskning att vi går miste om något väsentligt när vi hoppar över att skriva för hand, skriver Lärartidningen. Själva proceduren har nämligen en funktion för inlärning. Känslan av penna mot papper och att följa bokstävernas form etsar sig fast i hjärnan på ett annat sätt. Bokstäverna får en plats i det motoriska minnet i hjärnans talcentrum.

Resultaten kommer från forskning bedriven av neurofysiologen Jean-Luc Velay vid Institutet för kognitiv neurovetenskap i Marseille och läsforskaren Anne Mangen vid universitetet i Stavanger, enligt Lärartidningen.

De lät olika grupper barn träna in bokstäver med hjälp av penna och papper respektive tangentbord. 

De som avänt sig av penna och papper fick ett bättre resultat, samtidigt som man kunde se att den del av hjärnan som styr talets motorik bara aktiverades hos dem, skriver Lärartidningen. 

Scroll to Top