• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bli vän med din mage!

  Har du en känslig mage som blir upprörd av för mycket kaffe eller sväller upp om du tuggar tuggummi? Här är läkarens bästa tips för en glad mage.

  Bild 1290894
  Lär känna din mage. Kanske mår den bättre av vitt bröd än av fullkorn?

   

   

  Vi har omkring ett kilo bakterier i magen och tarmen. De flesta är nyttiga bakterier som skyddar oss och ser till att vi får näring av den mat vi äter. När magen inte sköter sig är det ofta bakterierna som hamnat i obalans.

   

  Peter Benno är mag-tarmläkare på Endoskopienheten Hötorget i Stockholm. Han menar att man måste lära känna sin mage för att veta vad den mår bra av.

  – Jämför inte din mage med andras. En del människor tål nästan all mat medan andra får halsbränna av stark mat eller gaser i magen av ärtor. Lär känna din egen mage och hur den brukar fungera och var uppmärksam på plötsliga förändringar och nypåkomna besvär.

   

  Många som söker hjälp hos Peter på grund av känslig mage, lever ett stressigt liv.

  – En del stressar väldigt mycket och det är de ofta medvetna om. Har man dålig mage måndag till fredag men mår som en prins på helgen då ska man inte gå till jobbet utan till arbetsförmedlingen!

   

  Bild 1290895

  De senaste åren har fullkorn nästan blivit synonymt med god hälsa och i livsmedelsbutiken finns numera en uppsjö av olika sorters fullkornsprodukter. En av de vanligaste frågorna Peter får från sina patienter är hur mycket fibrer de bör äta.

  – Massor med fullkorn är bra mat för en ko, men det kan bli för mycket för en människomage. Har man känslig tarm och reagerar på kostfiber så är det bättre att äta vitt bröd. Men även här finns inget generellt råd att ge. Alla människor har inte storlek 42 i skor och alla människor kan inte äta samma typ av mat – det är inte konstigare än så. En del tål mycket fibrer och en del mår inte alls bra av det.

   

  Ett vanligt matsmältningsproblem som kan leda till gaser och diarré är laktosintolerans.

  – Ett enkelt sätt att testa om du är laktosintolerant är att dricka en hel liter mjölk på en gång. Om du mår bra efter det då tål du absolut mjölk. Måste du springa till toaletten då är du laktosintolerant. Är du osäker kan vårdcentralen göra ett enkelt test.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!