• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag kände inte igen mig själv – men kunde inte förstå vad som var fel!

  Problem med sköldkörteln kan ge diffusa, smygande symtom. Många förstår inte vad som är fel. Anneli Timén och Hilkka Ekblom är två drabbade kvinnor som levde länge med sin sjukdom innan de fick hjälp. Idag har båda hittat fram till sitt gamla, glada jag igen!


  7-åriga dottern Julia är glad att ha fått tillbaka sin pigga mamma igen.  Anneli var van vid att vara aktiv. Hon handarbetade, snickrade och hjälpte till att renovera Spångavillan där hon bor med sambon Petri, 7-åriga dottern Julia och sonen Alexander, 18. Dessutom hade hon ett ansvarsfullt och krävande jobb som systemutvecklare inom IT.

  – Därför var det så jobbigt när tröttheten smög sig på mig. Efter klockan sex på kvällen gick jag på ren vilja. Jag var tvungen att skala bort allt onödigt i mitt liv för att orka, så att jag hade energi över till jobb och familj.

  – Jag brukade gå och lägga mig klockan nio på kvällen, efter att ha förberett morgonbestyren genom att preparera kaffebryggaren och lägga fram nästa dags kläder. Men hur länge jag än sov vaknade jag trött i huvudet, trög i magen och med grusiga ögon…

  Anneli försökte bli piggare med diverse vitaminkurer, gympa och annat. Det hjälpte inte. Värst var kanske ändå köldfrossan. Dubbla täcken och högt värmepådrag i sovrummet hjälpte inte alls. Anneli frös och det kändes som om kylan kom inifrån kroppen.

  – Inte ens när jag sommaren 2005 låg i 27-gradig värme i solen på semesterön Korsika slapp jag frossan. Det var nog då jag började fundera på allvar på vad som var fel.

  Men inte förrän en arbetskamrat uppmanade henne att ta ett sköldkörtelprov kom hon iväg till doktorn på vårdcentralen.

  – Min kollega hade för låg ämnesomsättning och misstänkte att jag led av samma sak. Tack och lov var doktorn på vårdcentralen utan prestige och lyssnade på mig. Hon lät mig genast ta provet utan att först envisas med en massa andra undersökningar. Provet visade att jag låg precis på gränsen, så vi skulle vänta och se en tid.


  Anneli Timén var fruktansvärt trött, frös och blev lätt irriterad. Nu har hon fått hjälp och vet att problemen orsakades av underfunktion i sköldkörteln.

  För 42-åriga Anneli Timén var det ändå en bekräftelse på att något verkligen var på tok i hennes kropp.

  – Och efter ett halvår låg jag mycket riktigt över gränsen. Sedan ett år tillbaka äter jag Levaxin, hormonersättning, varje dag och det fungerar utmärkt. Jag känner igen mig själv igen, som jag var förr.

  – Fast det var knepigt att ställa in dosen i början. Det var som en berg- och dalbana i kroppen och det tar tid att få det rätt.

  Annelis underfunktion smög sig på henne under lång tid. Själv tror hon att det började i samband med att hon födde yngsta barnet Julia.

  – En graviditet innebär ju en stor hormonomställning och kroppen kan få problem med att "ställa in" sig rätt igen. Det var som om all energi jag tidigare haft sipprade ur mig…

  – När det var som värst kunde jag börja böla om jag tappade en sak på golvet.
  Min irritationströskel var väldigt låg. Dessutom blev jag trög i magen, men jag gick inte upp vikt mer än några få kilon.

  Nu handlar det om livslång Levaxin-medicinering för Annelis del.

  – I mitt fall har jag upptäckt att medicinen inte funkar om jag tar den ihop med kalciumrik kost, som mjölk eller ägg. Annars går det hur bra som helst.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!