Allt inför premiären av Melodifestivalen

Årets upplaga av Melodifestivalen drar igång med dunder och brak till helgen när den första deltävlingen går av stapeln i Karlskrona. Vi ger er hemligheter om programledarna, snack med Mr. Melodifestivalen och en intervju med lördagens mest exotiska artist.

Allt inför premiären av Melodifestivalen

Sex lördagar framöver står de i rampljuset inför hela svenska folket, Melodifestivalens pro-gramledare Gina Dirawi, 22, och Danny Saucedo, 27. Gina har gjort en raketkarriär från sina webb-sändningar hemifrån sovrummet i Sundsvall medan Danny har gått via Idol och Let’s Dance till melodifestivalsdeltagande. Mycket har skrivits om dem – men här är några saker du kanske inte kände till…

 

Allt inför premiären av Melodifestivalen5 okända fakta om


Gina Dirawi….

1. Gina har studerat retorik och statskunskap på universitetet och har gått en Röda Kors-utbildning.

2. Hennes farfar var fram till sin död imam i Sundsvall.

3. Hon är den förste programledaren för Melodifestivalen som är född på 1990-talet.

4. Hennes förnamn uttalas med hårt “g”, som i Gunilla och Gunhild.

5. Hon har trots sin ungdom fått många priser, bland annat för bästa webb-tv och bästa blogg. I fjol utsågs hon till Årets kvinnliga programledare vid tv-galan Kristallen.

 

…och Danny Saucedo

1. Danny har arbetat som röstskådespelare vid dubbning av film till svenska.

2. Har en norsk skogkatt som heter Miramis Presley Jackson, uppkallad efter hästen i Mio, min mio samt artisterna Elvis Presley och Michael Jackson.

3. Är en starkt troende katolik.

4. Pappa kommer från Polen, mamma från Bolivia. Talar flytande spanska.

5. Är, utan att ha vunnit, den mest framgångsrika melodifestivaldeltagaren de senaste åren. Kom trea med gruppen E.M.D. 2009 och kom som soloartist tvåa såväl 2011 som 2012.

 

Allt inför premiären av Melodifestivalen

Hallå där…

 

Christer Björkman, som är spindeln i nätet under både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest.

 

Har du lätt för att fylla dagarna?

– Ja du, hade jag vetat hur mycket arbete som låg framför mig vete tusan om jag hade gett mig på det. Nej, jag tycker det är jätteroligt men det är också oerhört mycket och intensivt arbete. Jag har hållit på i stort sett hela tiden sedan Sverige kom hem som vinnare från Baku i våras. Melodifestivalen är äntligen på plats så nu ligger allt fokus på festen i maj…

 

Vad är det egentligen som gör Melodifestivalen till nästan hela Sveriges angelägenhet?

– Det är många faktorer. Dels är det en tradition som har växt fram genom åren, dels har vi lyckats skapa en tävling där det finns något för alla. Barnen har sina favoriter, mamma sina och farfar sina. Alla kan samlas runt Melodifestivalen och hitta något som engagerar. Vi jobbar ju naturligtvis också på att kvalitén på musiken och showen ska bli så bra som möjligt.

 

Hur tycker du att Melodifestivalen utvecklats under senare år?

– Den har utvecklats enormt. För tio år sedan dominerade en sorts musik som egentligen bara hade ett forum och det var Melodifestivalen. Idag utgår vi från den musik som spelas på radion och som också ska kunna fungera utanför tävlingens ramar. Alla genrer ska finnas med, eller i varje fall de flesta…

 

Vad krävs det av en vinnarlåt?

– Vinnarlåten ska det gå att få många att engagera sig i. Dels många generationer, dels mellan kulturer. Den får inte vara för urban eller lantlig, inte för barnslig eller för svårtillgänglig. Det är inte så lätt som det låter.

 

När du hörde Loreens Euphoria – kände du direkt att det var en vinnare?

– Nej, faktiskt inte förrän jag hade sett Loreens framträdande i färdigt skick. Då kände jag att hon hade det där extra, att hon skulle bli svårslagen.

 

Eurovisionsschlagerfinalen går ju som bekant i Malmö. Är det en fördel att vara på hemmaplan?

– En svår fråga. Jag har ju själv representerat Sverige på hemmaplan 1992, året efter Carola vann med Fångad av en stormvind. Och jag måste säga att det är fantastiskt att tävla på hemmaplan. Man får så mycket stöd och är så omhuldad. Känslan när man stiger ut på scenen inför hemmapubliken är obetalbar. Om det ger fler poäng är väl mer osäkert…

 

Förra årets stora snackis var ju, förutom Loreen, Torsten Flinck och Björn Ranelid. Kan du redan nu se vilka som blir årets följetong i kvällstidningarna?

– Kvartetten Ravaillacz med Tommy Körberg, Mats Ronander, Johan Rabaeus och Claes Malmberg kommer säkert att skapa en eller annan rubrik, liksom återföreningen av Army of Lovers.

 

Till sist: Vilken är alla tiders bästa schlagervinnare?

– Det finns så många att välja bland men det skulle vara tjänstefel att välja någon annan än Loreens Euphoria. Jag känner mig dessutom själv delaktig i den och det arbetet som jag och Loreen la ner har för evigt skapat ett band mellan oss…

 

Allt inför premiären av Melodifestivalen

Hallå där…

Yohio, som presenterar sig för hela svenska folket i lördagens delfinal i Melodifestivalen.

 

Vem är du?

– Jag är en 17-åring från Sundsvall som helhjärtat ägnat mig åt musik sedan jag var 12-13 år. Jag har ett band, Seremedy, samtidigt som jag satsar på en solokarriär.

 

Så du går inte i skolan just nu?

– Nej, det hinner jag verkligen inte. Tvärtom – jag har nästan ingen ledighet alls.

 

Ja, det har gått bra, särskilt i Japan har jag förstått…

– Ja, jag var där med min pappa Tommy, som också är min manager, då jag var 14 år och sedan dess har jag varit där sju gånger. Så det har verkligen rullat på med tv-framträdande och konserter.

 

Din stil heter Visual Kei. Vilket innebär…

– Det är en japansk stil där alla förenas genom den yttre stilen. Det är väldigt sminkat och androgynt, några få gör precis som jag och använder klänningar och så. Musiken, däremot, låter väldigt olika…

 

Du sjunger på japanska.

– Ja, de låtar som riktar sig mot Japan framförs på japanska. Jag har studerat språket sedan mitt japanintresse väcktes så idag talar jag det flytande.

 

Berätta om ditt bidrag på lördag, Heartbreak Hotel?Allt inför premiären av Melodifestivalen

– På ett sätt påminner det om musik som jag brukar göra, poppig rock. Men det låter mer västerländsk jämfört med det jag har gjort tidigare. Och så sjunger jag på engelska den här gången.

 

Hur ser den närmaste framtiden ut?

– Ja, om någon vecka åker jag till Japan igen. Och likadant i mars. Så nog är mina dagar fullbokade, alltid.

 

Personligt

NAMN: Yohio (Kevin Johio Lucas Rehn-Eires).

ÅLDER: 17 år.

FAMILJ: Mamma, pappa och två systrar.

BOR: Sundsvall.

AKTUELL: I första delfinalen av Melodifestivalen i Karlskrona.

Scroll to Top