Askungen som blev Danmarks rikaste kvinna

Hon var askungen som kom från folket, träffade sin något åldersstigne prins och vid 22 års ålder blev Danmarks rikaste kvinna. Men slutet blev inte som sagans. I år har Janni Spies fyllt 50 år och kan se tillbaka på ett liv med både upp- och nedgångar.

5 Spies-citat

* Ett dåligt rykte är bättre än inget rykte

 

*Jag önskar mig en jordglob i födelsedagspresent – i naturlig storlek!

 

* Kanske kan man inte köpa kärlek för pengar – men man kan köpa något som är intill förväxling likt.

 

* Hur många bilar jag har? Ska jag räkna Volvobilarna också?

 

* Det svåraste med att göra bra affärer är att undvika dåliga affärer.

7 Spies-historier

* Varje sommar anordnades en stor fest i sommarhuset på Torö i den svenska skärgården. Spies kom dit i en bilkaravan från Köpenhamn. I den första bilen, ofta en Mercedes 600, satt Simon själv och i olika pastellfärgade bilar efter kom sällskapet som mest bestod av flickor i 20-årsålder.

 

* Under en av festerna gick hon omkring i leopardskinn med en väska innehållande en miljon kronor, bara för att “han ville känna hur det kändes att hålla en miljon i handen”.

 

* Vad är det för mening att ha vilda partyn om ingen ser på? För att sprida kunskapen om festerna betalade han flygbiljetter för danska journalister så att de kunde bevaka tillställningarna. Och naturligtvis blev det gratisreklam för affärsverksamheten…

 

* Simon Spies var mycket intresserad av alla droger som sköljde in under 1960- och 1970-talen och försökte experimentera fram en jordgubbe med marijuanaegenskaper.

 

* Som troligen ende betydande företagsledare i Skandinavien har han fotograferats naken på en porrklubb.

 

* Trots sina många egenheter var han mycket populär – inte minst för sin syn på affärslivet. “Jag säljer hellre en resa för en krona än låter stolen gå tom” sa han – och han menade det!

 

*När han fyllde 60 år bjöd han in “hela Köpenhamn” till fest på gatorna – och han betalade ur egen ficka.

Askungen som blev Danmarks rikaste kvinna

Solkongens liv og tid av Andreas Fugl Thøgersen om resebyråkungen Simon Spies, som i höstas kom ut i Danmark.

När den skoltrötta Janni Brodersen 1978 var 16 år gammal tyckte hon att det vore skönt med en paus innan hon började gymnasiet. Föräldrarna var skeptiska men gav sitt medgivande under en förutsättning: Hon var tvungen att skaffa sig en anställning.

 

Hon blev springflicka på Spies resebyrå i Köpenhamn. Som springflicka fick hon göra allt det som ingen annan ville göra: Koka kaffe, springa ärenden, tömma posten.

 

Hon stod lägst på skalan.

 

I andra änden av företagets hierarki fanns Simon Spies, grundare, ägare, legendar. Mannen som var på var mans läppar och om han någon gång tillfälligt glömdes bort såg till att åter hamna i händelserna centrum.

 

Simon Spies var en klassresenär och en “self-made man”. Han kom till världen i en fattig familj i Helsingör men visade redan som liten grabb en osedvanlig talang för affärer och ett stort intresse för pengar. Efter en rad mindre verksamheter startade han 1956 Spies resebyrå där han bussade hugade resenärer till Barcelona varefter de med fartyg transporterades till paradisön Mallorca.

 

Affärsidén visade sig vara ett lyckokast. Levnadsstandarden i de skandinaviska länderna hade hämtat sig efter andra världskriget och nu fanns det ett sug bland vanligt folk att få se fjärran länder. Simon Spies erbjöd sina tjänster och resenärerna betalade.

Miljonerna började rulla in på bankkontot.

 

Ville betala kontant

Spies, som alltid varit svag för extravagans, hade en tumregel som han ogärna ruckade på: Han ville betala kontant, också när det gällde företagsaffärer. Och när kontanterna strömmade in fanns det möjlighet för företaget att expandera och köpa egna flygplan medan Spies själv kunde realisera sitt drömliv med många fina bilar, lyxiga hus, fantastiska äventyr och unga, lättklädda damer. Helst skulle allt ske inför öppen ridå med pressfotografernas kameror smattrande. För var det något Simon Spies inte var så var det blyg!

 

En dag fick den unga springflickan Janni till uppgift att gå med några papper till högste chefen och de två träffades för första gången. Simon, som ständigt hade ett vaket öga för vackra flickor, gillade vad han såg och började så smått umgås med den unga springflickan. Åldersskillnaden var stor – det skilde 41 år – men sådana bagateller stod inte i vägen för den grandiose lebensmannen Spies.

 

De två var dock inget älskande par. I en dansk tidningsintervju har Janni senare berättat:

– Jag var inte alls redo för något förhållande med honom när vi träffades första gången, jag var ju bara 16 år, men det var roligt att vara i hans närhet.

 

Utan arvinge

Några år senare är läget förändrat. Simons vilda leverne börjar ta ut sin rätt och han bekymrar sig om företagets framtid. Trots tre tidigare äktenskap står han utan arvinge. Nu är goda råd dyra.

 

Janni får besked om att åka till Rom för att träffa Simon. Väl där förstår hon att det inte är frågan om något vanligt affärsmöte. På lyxhotellet är det nämligen förberett för en romantisk middag och där får hon frågan hon inte väntat sig:

– Janni, vill du gifta dig med mig?

– Jag tvekade inte ett ögonblick, har hon senare berättat.

 

Askungen som blev Danmarks rikaste kvinna

Resedrottningen Janni Spies. Janni Spies drev Spieskoncernen några år efter Simon Spies död innan den såldes.

 

Simon Spies satte en ära i att överraska och den här gången hade han verkligen lyckats. Den 11 maj 1983 ringde bröllopsklockorna i Holmens Kirke för brudgummen Simon Spies, 62, och hans brud Janni, 21. Och naturligtvis blev det ett bröllop som slog alla med häpnad. Tusentals människor bevittnade brudparets väg till kyrkan och alla fick vad man förväntade sig. Brudens klänning kunde mäta sig med prinsessan Dianas, tårtan var enorm och brudgummen generös: Tusen danskar som aldrig varit utomlands bjöds på sin första resa.

 

Elva månader senare var Simon Spies död. Hans enorma företag stod på topp och var värt miljarder och i spetsen för verksamheten stod nu Janni, 22 år gammal och utan utbildning. Det var många som ville hjälpa henne och kanske också få en bit av kakan men det var bara en person som hon helt litade på, och det var sin bror. Han plockades in i företagets ledning och det fanns egentligen bara ett problem med den idén: Också han saknade erfarenhet av resebyråbranschen.

 

Simon Spies princip om kontant betalning vid företagsaffärer lades raskt på hyllan. Nu blev företaget en trogen kund hos bankerna och med hjälp av lånade pengar accelererade expansionen. Fler plan köptes, konkurrenten Tjäreborg likaså.

 

Ny kärlekslycka

Privat fann den glamorösa företagsledaren ny kärlekslycka, nu i den 34 år äldre svenske skådespelaren och regissören Gunnar Hellström som var granne med Spies extravaganta sommarbostad Villa Fjolle på Torö i Stockholms södra skärgård. Den romansen tog dock snart slut men Christian Kjær, förmögen advokat, finansman och konservativ politiker med känningar i det danska hovet visade sig vara den rätte. 1988 trädde han in som Jannis make och bolagets styrelseordförande. Några år senare stod Spies resebyrå på ruinens brant och1993 avgick både Janni och Christian. Året därpå tog bankerna över. Bolaget såldes till resejätten My Travel och ledningen hamnade utomlands.

 

Trots den misslyckade tiden i företagsledningen har det knappast gått någon nöd på Janni Spies.

 

Tillsammans med maken Christian har hon två barn, dotter Michala och sonen Christopher. Familjen bosatte sig på familjen Kjærs gods Sandbjergaard på Själland och enligt uppgift fanns där ett rum som bara var upplåtet till väskor av favoritmärket Louis Vitton.

 

Vänskaplig skilsmässa

2008, efter 20 års äktenskap, tog äktenskapet slut i en “vänskaplig skilsmässa”. Christian fann snabbt en ny kärlek i en 27 år yngre läkare men Janni ville för första gången i sitt vuxna liv, enligt uppgift, stå på helt egna ben. Det ska nog gå bra – enligt beräkningar ligger hennes förmögenhet på runt en halv miljard kronor.

 

Men hon har växlat ner till ett radhus i förorten Hörsholm.

– Jag har det bra och försöker hitta tillbaka till mig själv, berättar hon för danska tidningar.

 

Askungen som blev Danmarks rikaste kvinna

Janni Spies som klippdocka i Hemmets Journal 1985.

 

Efter 30 år i rampljuset försöker hon alltså finna ro i tillvaron. Hon har visserligen kvar många vänner i Köpenhamnssocieteten men det är numer i kyrkan hon trivs allra bäst.

– Kyrkan är kanske den sista platsen där man kan vara ensam med sina tankar eller dela dem med andra, sa hon i en dansk tidningsintervju inför sin 50-årsdag.

 

I tre decennier har hon varit ordförande i Spiesfonden som delar ut stora summor till välgörande ändamål. Bland annat stöttade de nyligen den danska scoutrörelsen med en miljon kronor. De vilda festerna på Villa Fjolle känns fjärran.

 

I september firade hon 50-årsdagen med fest där hon både fick och gav presenter. Men den här gången var det hela lite mer nedtonat.

– Jag gav alla var sitt armband som jag köpt av gatuförsäljare i Italien. De ska bringa tur, sägs det.

 

Personligt

Namn: Janni Spies.

Ålder: 50.

Familj: Barnen Michala, 23, och Christopher, 15.

Bor: Hørsholm utanför Köpenhamn.

Aktuell: Ständigt i skvallerpressen.

Scroll to Top