Herman Lindqvist: Estelle blir aldrig drottning

Förrätten stod framdukad och nyförlovade Daniel Westling hade hedersplatsen intill drottning Silvia. Hela Ockelbosläkten mötte för första gången kronprinsessan Victorias familj. Då svimmade Daniel. Herman Lindqvist skriver om Victorias och Daniels sagolika kärlekshistoria i sina memoarer.

Herman Lindqvist: Estelle blir aldrig drottning

Herman Lindqvist har skrivit åtskilliga böcker om kungahuset och Sveriges historia. Själv har han dock bara bott i Sverige under sammanlagt sex år.

 

Herman Lindqvist var kronprinsessans mentor och historielärare i flera år. Han har skrivit tal åt Carl XVI Gustaf och författat flera böcker om kungahuset. Hans egna memoarer “Mitt i allt” handlar om krig och kärlek – och Victorias sju år långa kamp för att få sin Daniel.

 

Den 27 februari 2009, tre dagar efter förlovningen, bjöd kungaparet på släktmiddag i den privata våningen på Drottningholm. Daniels föräldrar Olle och Ewa och systern Anna träffade den närmaste kungliga släkten för första gången. Där var Carl Philip, Madeleine, kungens syster Christina med maken Tord och deras tre barn. Kungens syster och Victorias gudmor Désirée med maken friherre Niclas Silfverschiöld. Kungens farbror greve Carl Johan Bernadotte och hans fru Gunnila deltog också, samt flera andra nära släktingar.

 

– Kungen, friherre Silfverskiöld och den gamle Carl Johan Bernadotte höll tal där Daniel välkomnades till familjen och skålar utbringades för de nyförlovade. Plötsligt blev Daniel dålig och han svimmade precis när middagen kommit i gång.

 

Orsaken var att Daniel hade fått en blodtryckssänkande medicin som ställde till problem för honom.

– Daniel fördes till ett rum intill där han kvicknade till och kunde lite senare komma tillbaka till middagen, säger Herman Lindqvist.

 

Lojala vänner

Bara några få i den innersta kretsen kände till Daniels problem. Han var tonåring när läkarna upptäckte att han hade nedsatta funktioner i ena njuren. Tiden kring förlovningen var pressande för honom. Han hade mått dåligt och haft ont.

 

Två månader senare fick Daniel en ny njure på Karolinska i Stockholm. Pappa Olle var donator.

– Att jag skriver detta i min bok är inget förräderi mot Victoria, som själv berättat det för mig, utan för att visa hur kärleken övervinner allt och som ett bevis för vilka fina vänner de har.

 

Herman Lindqvist säger att det är beundransvärt att ingenting om dramatiken på förlovningsmiddagen kom ut i media.

– Det visar vilka lojala och solidariska vänner Victoria och Daniel har som inte avslöjade vad som hänt. Daniel hade enorma svårigheter i början av förhållandet, men med mod och stor värdighet övervann han allt och hälsades välkommen i familjen.

 

Krigskorrespondent

Vi dricker kaffe på anrika Konditori Frazer i Helsingfors. Herman Lindqvist har blå kavaj och blå halsduk elegant knuten runt halsen. Han ser ut som i tv. Hans fru Birgitta, 67, är också med.

Memoarerna är Herman Lindqvists 56:e bok och finns snart i bokhandeln. Han är redan i full gång med nästa: “Det svenska Finlands historia” ska den heta, och handla om de 400 år länderna var ett.

– Vi bor här i sommar, och jag håller på att samla material, berättar Herman.

 

Han var 24 år när han skickades på sitt första livsfarliga uppdrag som journalist till dåvarande Tjeckoslovakien. I 20 krig har han duckat under kulor och upplevt katastrofers fasor över hela världen. Han var fånge i franska ambassadens trädgård i Kambodja medan röda khmererna slaktade civila utanför murarna. Han rapporterade, för Expressen, SVT, Ekot i radion.

 

Nu är det slut med krigen för Herman Lindqvists del.

– Jag har haft min portion tur. Jag överlevde, och flera av de andra krigskorrespondenterna gjorde det inte.

Lindqvists är en författande familj. Birgitta är poet och författare och har skrivit tolv böcker. Dottern Lina, 30, har författat tre romaner.

 

Tal åt kungen

Herman Lindqvist och kungahuset har haft ett långt förhållande.

– Det började 1992. Dåvarande presschefen Elisabeth Tarras-Wahlberg ringde mig i Paris och sa att kungen ville träffa mig för ett privat samtal. Hon visste inte varför.

 

Herman Lindqvist hade då haft stor framgång med tv-serien “Hermans historia” och börjat ge ut bokserien “Historien om Sverige”.

– Kungen ville att jag skulle skriva hans jultal. Det var givetvis i största hemlighet, det avslöjas aldrig vem som skriver kungens tal. Det var roligt att sitta vid skrivbordet i Chambourcy och provläsa: “Kära svenskar, hemma och i utlandet …”. Talet handlade om invandringen och krigets offer som når våra gränser.

 

Historielektionerna med kronprinsessan pågick i tre år. Victoria tog själv initiativet: “Herman vet att jag är dyslektisk, det är tungt att läsa. Kan inte Herman komma och prata historia med mig?”

– Kronprinsessan var intresserad och antecknade flitigt. Hon ville veta allt om de kungliga föregångarna, deras uppväxt, studier och giftemål.

 

Herman Lindqvist: Estelle blir aldrig drottning 

Herman Lindqvist menar att många av de äldre i hovet inte ansåg Daniel lämplig som kronprinsessans make. Men deras starka kärlek vann och när lilla Estelle föddes fullbordades deras lycka.

 

Och ni pratade om personliga saker också?

– Ja, det här var under den tid då media jagade Daniel och rykten surrade. Jag insåg då hur starka känslor Victoria och Daniel hade för varandra pratade, vi öppet om situationen.

 

Gillade inte kungen och drottningen Daniel?

– Så var det inte. Kung Carl Gustaf själv ingick ett kärleksäktenskap, med en “vanlig” kvinna. Han var den förste i kungalängden efter Erik XIV på 1500-talet som tagit sig en hustru som varken var kunglig eller adlig. Kungen och drottningen hade förståelse för att Victoria valde med hjärtat.

 

Varför fick de då kämpa i sju år för att få varandra?

– Många av de äldre i hovet, som jag talade med på den här tiden, var helt emot förhållandet. De blodstroende monarkisterna hoppades att förälskelsen med Daniel skulle svalna. De ansåg att det fanns betydligt lämpligare kavaljerer för kronprinsessan än mannen från Ockelbo.

 

Vad sa du till kronprinsessan?

– Jag uppmuntrade henne att hålla sig till den man hon älskade. Då kommer hon att bli lycklig, vad som än händer med monarkin i framtiden.

 

Vad kommer att hända med monarkin?

– Jag tror inte att Estelle blir Sveriges drottning. Monarkin finns inte kvar när det är dags för henne att efterträda Victoria.

 

Varför då?

– Vanliga människor gifter sig med vanliga människor. All glamour, allt det märkvärdiga är borta. Monarkin blir så utslätad att den blir ointressant.

 

Då får alltså Sverige en president i stället?

– Ja, det tror jag.

 

När blir det?

– Om 30 år ungefär. Det tar lång tid att förbereda en sådan förändring. Hur ska presidenten väljas, av riksdagen eller i direkta val? Det är mycket som behöver utredas.

 

Är du själv rojalist?

– Javisst är jag rojalist. Men jag är också realist.

 

Var du med på kronprinsessans och Daniels bröllop?

– Ja, det är ett av de varmaste ögonblicken i mitt liv då jag och Birgitta var inbjudna till Storkyrkan och såg Victoria och Daniel äntligen bli vigda.

 

Men ni blev inte bjudna till dopet?

– Nej, och vi hade inte väntat någon inbjudan heller. Dop är för den allra närmaste familjen och för politiker.

 

Så det var inte för att du sa att Estelle är som namnet på en nattklubbsdrottning?

– Inte alls. Jag tycker fortfarande att Victoria och Daniel valt ett namn som kommer att utsläta monarkin på sikt. Men de bestämmer förstås själva.

 

Är Victoria arg på dig för vad du sa?

– Vi har haft kontakt efteråt, så det tror jag inte.

Herman Lindqvist talade från hjärtat när han gav kärleksråd till kronprinsessan. Birgitta och Herman var varit tillsammans i 35 år, och deras möte är en sann saga.

 

Herman var korrespondent för Expressen i Kairo. Han var gift, hade två barn. Birgitta var också gift, med en diplomat på svenska ambassaden, och de hade också två barn.

 

Herman Lindqvist: Estelle blir aldrig drottning 

Herman och Birgitta Lindqvist har varit ett par i 35 år. De föll handlöst för varandra och bröt båda upp från sina dåvarande äktenskap för att leva tillsammans.

 

Omedelbar kärlek

Den 6 december 1977 – de kan dagen och till och tiden exakt – möttes de på nationaldagsfest på finska ambassaden.

– Det var något märkvärdigt med honom. Kroppen. Och händerna. Jag tyckte han såg ut som Davidstatyn i Florens som Michelangelo gjort, berättar Birgitta.

 

I memoarboken beskriver Herman mötet så här:

“Jag gick mot henne när hon kom i trädgårdsgången och kysste henne lätt på båda kinderna, trots att vi inte kände varandra, och kände doften av liljekonvalj och varm kvinna. Jag höll hennes händer och sa: Jag har längtat efter dig i hela mitt liv. Kom så går vi härifrån”.

 

Och de gick. Från sina äktenskap, lämnade Kairo. Stor skandal i svenskkolonin. Över kaffet i Helsingfors säger de:

– Vi hörde våra vänners allvarliga varningar, de som talade om ansvar, förnuft, plikt. Vi kunde inte förstå att alla andra inte var lika lyckliga. Vi insåg att skulle vi leva över huvud taget så skulle vi leva tillsammans.

De flyttade till Stockholm. Hermans syster Kerstin, som var kyrkoherde, vigde dem hemma i lägenheten vid ett altare som de gjort av tv:n, täckt med en vit duk.

 

Schemalagt skrivande

Herman Lindqvist har bara bott i Sverige under sju år. Nu lever han och Birgitta på en stor gård med 2 000 kvadratmeter trädgård tre mil från Paris. Där skriver han böckerna. Han stiger upp fyra på morgonen, jobbar till klockan sju då han serverar Birgitta frukost, och så fortsätter han till sena kvällen. Sju dagar i veckan. Alltid samma tidsschema: från januari till april.

– Under skrivperioden lever vi ett totalt osocialt liv. Vi träffar ingen, går aldrig ut, säger Birgitta.

 

De äter nyttigt, dricker inte ens vin till maten, bara skrivandet gäller.

– Jag gick ner 14 kilo när jag skrev boken om Jean Baptiste Bernadotte. Jobbet är nyttigt för kroppen, säger Herman.

 

De har köpt en lägenhet inne i Paris också, i ett stenhus från 1|000-talet, på ön Ile de la Cité i Seine, vid Notre Dame.

– Där är det förbjudet att arbeta och det får aldrig vara vardag. Där älskar vi, dricker champagne och njuter, berättar Birgitta.

 

Herman Lindqvist: Estelle blir aldrig drottningVinn Herman Lindqvists memoarer

Vi lottar ut 5 exemplar av Herman Lindqvists memoarer Mitt i allt.

 

Till tävlingen! 

Scroll to Top