• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur avmaskar man en kanin?

  Jag har en kanin som heter Tomson. När ska man avmaska en kanin? Och vilket medel är bäst? Jag pratade med en på en djurmottagning och hon sa att "mixtur" var bäst, men när jag gick till Apoteket så sa de att det inte fanns något som hette så!
  Veterinär Erik Lundberg svarar:
  Hej Emelie!

  Visst kan kaniner avmaskas. Medlet du kan köpa heter Axilur och det finns i flytande form, en mixtur på "apotekarspråk".

  Men har din kanin inga besvär med sin mage behöver du inte avmaska den. Det är framför allt kaninungar som kan fara illa av mask.

  Lös avföring hos vuxna kaniner är ett vanligt bekymmer. Det beror för det mesta på att fodret är fel sammansatt. Kaninen jäser hö och annan mat i sina tarmar med hjälp av alla bakterier som finns där. Om kaninen äter mat som inte bakterierna trivs med får man feljäsningar och diarré.

  Grunden för utfodring är ett bra hö av god kvalitet. Morötter och gröna blad är gott men får inte ges i för stor mängd. Börja med att ta bort allt utom höet. Det kan ta ganska lång tid innan magen kommit i balans igen. När avföringen ser normal ut igen kan du börja ge lite gröna blad på nytt. Under tiden skall du sköta om pälsen i baken och vid behov hjälpa till med tvätt och rengöring. Skulle din kanin inte bli bättre, eller börja magra av skall du uppsöka veterinär.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!