Sticka Blixterbodakoftan till de minsta!

Sticka och skicka-eldsjälen Anna Braw har gjort en babykofta som du kan sticka med det rosa garnet som sålts i HJ Shop. Det är en lite längre variant som stickas från halsringningen och neråt.

Sticka Blixterbodakoftan till de minsta!

 

Min väninna Heléne i Blixterboda är fyrabarnsmamma och har alltså en del erfarenhet av babykläder. Och alla överdelar är alltid för korta, har hon förklarat för mig.

 

Så då gjorde jag en enkel variant av den berömda Femtimmarskoftan, som man stickar från halslinningen och ner, och gjorde den helt enkelt lite extra lång. Eftersom jag hade fått lite garn i ungefär samma tjocklek som Raggi använde jag det till oket och längst ut på ärmarna, och oket och kanterna fick bli helt rätstickade. Den första koftan blev lagom för en nyfödd och upp till ungefär tre månader.

 

Ulla fick i uppdrag att sticka koftan i Hemmets Journals rosa garn som vi skänker bort gratis till hjälpstickare (klicka här). Då blir den större. Eftersom halsringningen är ganska vid kan du som vill göra något eller ett par extra ökningsvarv (upprepa varv 24 och 25) och förlänga ärmarna och “kroppen” för att få ännu större storlekar. Mät gärna på ett barn eller en lånad barntröja så att det blir bra proportioner!

 

Stickor: 4–7

Garn: till exempel Järbo Raggi eller ett mjukt och lite kraftigare akrylgarn. Räkna med att det behövs 150 gram till en Järbo-kofta stickad med nummer 5.

Till Hemmets Journals rosa garn använder du stickor nummer 7.

De två nystanen i Hemmets Journals paket med rosa garn räcker till en kofta (den väger ungefär 290 gram) och något tillbehör, kanske en mössa.

Ökning: sticka en maska i bakre maskbågen och en i främre

Omslag: lägg till en maska genom att lägga garnet om höger sticka

Gör så här: 

Lägg upp 47 m och sticka rätstickning i 5 v.

Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.

Varv 7–9: rm.

Varv 10: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.

Varv 11–13: rm.

Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt.

Varv 15–17: rm.

Varv 18: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut.

Varv 19–21: rm.

Varv 22 (här kan man byta färg): dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.

6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.

1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.

1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.

1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 23: 3 rm, am tills 3 m återstår, 3 rm.

Varv 24: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.

Varv 25: som v 23.

Varv 26: som v 24. Nu ska det vara 139 m totalt.

Varv 27: som v 23.

 

Sticka nu r fram till 1 m före första markören. gör 1 omslag, sticka 1 m r (detta är ena framstycket), sticka 1 m r, gör 1 omslag, sticka fram till 1 m före andra markören, gör 1 omslag sticka 1 m r. Vänd och sticka slätstickning på de 31 m som nu utgör ärmen. (På ena sidan om denna ärm sitter ena framstycket kvar på stickan, på andra sidan sitter rygg, andra ärmen och andra framstycket. Det kan bli lite trångt ett tag, men det fungerar.) Sticka tills ärmen är nästan så lång som du vill ha den – på koftorna här är det drygt 30 v.

Minska för handleden på ett rätvarv: 2 r, *2 tills r, 3 r*, upprepa från * till * varvet ut. (Om du stickar med två färger: byt sedan till det garn som användes till oket.)

Sticka några v rm som avslutning och maska av med r på ett “avigvarv”.

Lämna en garnände att sy ihop med.

Eller, om du inte gillar att sy: maska av fram till sista maskan, sätt den på en virknål och virka ihop ärmen från avigsidan med smygmaskor. Det blir en ganska tjock “söm” med det här garnet, men det fungerar. (Om du stickar med två färger: När du kommer till färgbytesvarvet, ta nästa maska med ärmens färg och klipp av ärmavslutningens garn med lite marginal så att det går att fästa.) När du kommer upp till ärmhålet, sätt maskan på höger sticka.

Sticka bakstyckets 1:a m r, gör 1 omslag, sticka fram till 1 m före nästa markör, gör 1 omslag, sticka 1 m r (detta är ryggen).

Sticka 1 m r, gör 1 omslags, sticka fram till 1 m före den sista markören, gör 1 omslag, sticka 1 m r. Vänd och gör färdigt denna ärm likadant som den första.

Nu har du kommit till andra framstycket. Sticka 1 m, gör 1 omslag, sticka rm varvet ut.

Vänd och sticka slätstickning över framstycke, rygg och bakstycke (med alla avigvarv som v 23) tills koftan är nästan så lång som du vill. Avsluta med 8 v rm (i okets färg om du stickar tvåfärgat) och maska av.

Sy ihop ärmarna undertill (om du inte redan har virkat ihop dem) och virka och sy fast snoddar att “knäppa” koftan med.

 

Variationer:

• Soili, som har provstickat beskrivningen, hälsar att det nog kan bli fint med rätstickning ända ner till ärmhålen.

• Eftersom koftans halsringning är ganska vid går det bra att göra koftan en storlek större genom att upprepa varv 23 och 24 ytterligare en eller några gånger och sedan sticka ärmarna och koftans nederdel längre.

• Vill du sticka en kofta med knappar och knapphål? Lägg till 4 m vid uppläggningen och gör de rätstickade kanterna 5 m breda. Gör ett knapphål genom att maska av tredje och fjärde maskan på ett varv och sedan på nästa varv göra två omslag på samma plats, eller genom att sticka ihop 2 m och göra ett omslag direkt efter.

• Vill du göra knytsnoddar? En metod är att lägga garnänden på koftan, sticka virknålen ner och upp vid den rätstickade kanten, dra upp första öglan och virka luftmaskor till lagom längd. Ta av garnet med en ordentlig bit tillgodo (ungefär två gånger snoddens längd), dra det igenom sista maskan och trä det sedan hela vägen tillbaka till koftan. Fäst både “starttråden” och “sluttråden”. På det sättet blir fästet lite mer slitstarkt och snodden en aning kraftigare.

• Den som vill göra en ännu längre kofta kan öka i sidorna på “huvudstycket” ytterligare ett par gånger under ärmhålen, så att koftan blir vidare nertill.

• Den som vill göra en varm sovpåse/åkpåse kan sticka på en ganska stor rundsticka, öka ett par gånger i sidorna efter v 28, sätta ihop kanterna och sticka de tre kantmaskorna i respektive kant “omlott” och sedan sticka slätstickning i rundvarv tills påsen är lagom lång. Sy eller virka ihop påsen nertill efter avmaskning, eller gör avmaskning och “söm” i ett med hjälp av en extra sticka.

Sticka Anna Braws Hjälpstickan-set!
Kristbergskoftan och Lilla västen
Slättmissionens babytröja och Lilla gubben-västen
Femtimmarskoftan
Scroll to Top