• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hur får man rätt syra-basbalans?

  Jag har hört att man kan köpa stickor på apoteket och kolla sitt pH-värde. När har man användning för detta? Om man ligger till exempel under det normala, hur får man rätt på det? Genom kosten, eller? Har du hört talas om nano-silver eller kolloidalt vatten? Skulle vara bra för pH-värdet i kroppen.

  Apotekare Fredrik Hed svarar:

  Allt fler påstår att våra stressade liv med mycket snabbmat gör våra kroppar försurade. För att "bota" detta ska man göra kroppen mer basisk, bland annat genom att äta mer grön mat och äta kalkpulver. Men det finns inget vetenskapligt stöd för detta.

  Att mäta pH i urinen visar bara hur njurarna arbetar, dessutom varierar pH i urinen kraftigt beroende på vad man ätit och druckit. Blodets pH-värde förändras däremot bara vid allvarlig sjukdom, såsom diabetes och njursvikt.

  Kolloidalt (finfördelat) silver påstås vara en bra vattenrenare som dödar svampar, virus, bakterier och de flesta encelliga parasiter av typen protozoer. Det finns dock inga vetenskapliga studier av hög kvalitet som visar att det är bra att dricka och jag hittar inget som säger att det skulle påverka människans pH heller. Däremot finns det risk att nanopartiklar av silver, kan leda till att bakterier blir resistenta mot antibiotika.

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!